To je vrlo vjerojatno stranica koja ima najviše urednika na svijetu i koju ste svi vi posjetili barem jednom jer se vrlo često koristi kao izvor, što i nije čudno, jer je riječ o stranici s ogromnom bazom podataka…

Da, to je Wikipedia, web-stranica koja je s radom započela 15. siječnja 2001. godine i vrlo brzo se pozicionirala kao relevantna baza za informacije i tekstove o gotovo svemu, premda podaci ponekad i nisu sasvim točni. Wikipediju su pokrenuli Jimmy Wales i Larry Sanger, a ime je svojevrstan spoj havajske riječi “brzo” i izvedenice od “enciklopedija”. Trenutačno se na Wikipediji može pronaći više od 30 milijuna članaka na 287 svjetskih jezika i procijenjenih 365 milijuna korisnika, što je doseg kojim se, barem koliko je nama poznato, ne može pohvaliti niti jedna druga web-stranica na svijetu.

Ono što je zanimljivo jest vjernost minimalističkom dizajnu jer se Wikipedija gotovo uopće nije promijenila, kada je u pitanju vizualni identitet, u 13 godina postojanja. To zapravo i ne treba čuditi, jer je kod ove “online enciklopedije”, kako je mnogi kolokvijalno nazivaju, ključ i temelj svega – sadržaj. I tu doista nema previše smisla baviti se modernim dizajnom jer korisnici na Wikipediju ne dolaze zbog vizualnog doživljaja, nego zbog informacije ili teksta, koji se i dalje objavljuju u prilično “siromašnom” dizajnerskom okviru. Zbog toga, barem se nama tako čini, Wikipediji ne treba uopće prigovarati, dapače, neka i dalje ostanu ovakvi ako će pružati relevantne informacije, a mi im usput čestitamo rođendan.

wiki2

wiki1
Tomislav Ćuto
Izvor & foto: Mashable