Sir Željko Riha @zriha, PR/Social Media guy, startup mentor, pokretač je i vlasnik portala/bloga www.mobile-place.info i uspješno piše osobni blog na www.zeljkoriha.com. Jedan je od pionira kada govorimo o Community managmentu na području Hrvatske. Uvršten je u top 60 najutjecajnijih Social Media korisnika u regiji. Tko ga poznaje, zasigurno zna da je riječ o fighteru na društvenim mrežama.

 

Što Željko Riha govori o svom prelasku u osječku tvrtku Escape?

Community menadžer u tvrtki koja se bavi oglašavanjem na tražilicama. Vidimo li to promjenu smjera tvoje karijere?

Community management, odnosno komunikacija na društvenim mrežama iznimno je opširna djelatnost koja zahtjeva mnoge vještine. I u odnosima s javnošću potrebno je imati mnogo vještina. Primjerice u kriznom komuniciranju mnoge kompanije posegnu za oglašavanjem na tražilicama, stoga smatram do ovo nije promjena smjera moje karijere, već iznimno kvalitetna nadogradnja. Veselim se učenju i stjecanju iskustva u ovakvom obliku marketinga.

Zašto baš Escape?

Kada vam je potrebno znanje iz nekog područja, birate najbolje, tako sam i ja po mojem mišljenju i mišljenju mnogih kolega odabrao najbolju ekipu na ovim prostorima za internetski marketing koja se specijalizirala za oglašavanje na tražilicama. Velik je bonus i učiti od pravog certificiranog Google AdWords trenera, Miroslava Varge, s kojim dijelim ured, boljeg od toga nema. Escape je bio moj prirodni odabir, a i dijelimo isti grad, pa je odluka time bila iznimno lagana.

Česte su rasprave o učinkovitosti Social Media Marketinga i Search Engine Marketinga. Koje je vaše mišljenje?

S obzirom na današnje ponašanje potrošača, smatram da jedno bez drugoga ne može. Kvalitetna Search Engine kampanja je puno uspješnija ako ima i kvalitetnu Social Media kampanju. Osim što potrošač gugla neki proizvod, on ga također traži na društvenim mrežama, a to samo govori o tome da su potrošači aktivni. Stoga je učinkovitost kvalitetne SMM i SEM kampanje  podjednaka, važno je da je kvalitetno postavljena.

Osim Google oglašavanja, vidimo porast potražnje za Yandex Direct oglašavanjem, kao i Bingom. Znači li to da Google polako opada u svojoj popularnosti?

Svako tržište donosi nešto svoje, velika tržišta imaju tendenciju stvarati svoje standarde, dok manja preuzimaju ono što većina koristi. Ako Google nastavi raditi što radi i danas, mislim da će još dosta dugo biti najpoznatija i najbolja internetska tražilica na svijetu. Neka tržišta poput ruskog i dalje ne primaju Google, imaju svoja jednako tako kvalitetna rješenja poput Yandexa. Princip je isti, sve je to PPC (Pay Per Click) oglašavanje, važno je samo napraviti kvalitetnu analizu tržišta korištenjem analitičkih alata poput Google Analyticsa i pripremiti kampanju.

I dalje vruća tema, prošle ste se godine preselili iz Zagreba u Osijek, kako to da ste odlučili ostati u Osijeku, a ne vratiti se u Zagreb?

Bilo je i meni i supruzi na vagi, vratiti se u Zagreb ili ostati u Osijeku, no kako sam se brzo dogovorio s Escapeom i zapravo se odlučio razvijati u tom smjeru, odlučili smo ostati. Moram priznati da sam se vrlo brzo priviknuo na život u Osijeku, stekao nove prijatelje i suradnike, i zapravo se vrlo ugodno osjećam u Osijeku.

Što kolege misle o Rihinom dolasku?

(Miroslav Varga) Kako je dijeliti ured sa Željkom?

Dijeliti ured sa Sir Željkom Rihom je kao “stand up komedija” u kojoj svi protagonisti sjede, a ideje i prijedlozi za poboljšanja se stalno množe. Naprosto se osjeti u zraku iskra koja svakoj tvrtki u našem poslu daje kreativnu iskru. Kod nas je inače bilo uvijek veselo, ali sada imamo novi skok. Naprosto užitak!

(Damir Podhorski) – Zašto Željko Riha?

Puno je razlog zašto Željko Riha. No svakako je najvažnije što u Escapeu želimo zapošljavati samo vrhunske kadrove, a Željko Riha je vrhunski stručnjak za internetski marketing. Njegovo će prethodno znanje i iskustvo biti od velike koristi za našu osnovnu uslugu – upravljanje oglašavanjem na tražilicama, dok će njegove PR sposobnosti svakako koristi da se naša tvrtka dodatno istakne na tržištu.

Primjer u print-scrn formatu  kako javnost  komentira prelazak Rihe u novo radno okruženje:

Zeljko

Podijeli objavu
Prethodni članakZašto biste trebali čitati o startupima i ICT industriji
Sljedeći članakTjedno izvješće medijskih objava – 11.11.2013
PRglas je portal o odnosima s javnošću i ostalim fragmentima integrirane marketinške komunikacije kojeg stvaraju stručnjaci za odnose s javnošću, novinari, kao i studenti koji se žele baviti ovim poslom vođeni idejom da nas sinergija spaja i pokreće. Cilj nam je prikupiti što više informacija potrebnih za kvalitetno komuniciranje s javnošću te promicati dobar glas o raznim kampanjama, događanjima i projektima, upozoravati na greške i loše poteze. Da bismo skratili vrijeme traženja, pružamo vam sve informacije na jednom mjestu i alate komunikacije online i offline vrste medija. Namijenjen je svima koje zanima neki od tih dijelova: stručnjacima za odnose s javnošću, poduzećima, studentima i svima koji žele naučiti nešto više o toj temi.