Poznata su tumačenja da ljudski mozak bolje radi što ga više koristimo. Učenje novog jezika, sviranje instrumenta, žongliranje – sve što možemo nazvati kreativnim poslom – jača sinapse u mozgu. Međutim, ispostavilo se da je uništavanje ranije uspostavljenih veza bitnije nego što se vjerovalo. Da bismo shvatili zbog čega je to tako, važno je znati koliko je san neophodan za ljudski mozak.

Dok spavamo, mozak se odmara. A tijekom odmora, glija stanice koje su uz neurone druga glavna vrsta stanica u živčanom sustavu od kojih su I mnogo brojnije te čine oko 50 posto ukupnog volumena moždanog tkiva, “čiste” mozak od smeća što je ključno za usvajanje novih znanja i informacija. Iako su potrebna dodatna istraživanja, poznato je da su sve informacije koje mozak registrira negdje uskladištene. One informacije koje mozak rijetko ili uopće ne koristi označene su proteinom c1q. Kad mikroglija stanice otkriju tu oznaku, one se vežu za taj protein i unište ga. Na taj način ljudski mozak stvara fizički prostor za gradnju novih i snažnijih veza.

Ako ste ikad imali osjećaj da vam je mozak pun informacija i da ste preopterećeni, to je vjerojatno stoga što ne spavate dovoljno, dok u isto vrijeme puno radite i konstantno usvajate nove informacije. Dok učimo nove stvari, naš mozak gradi nove veze, a upravo su one potrebne da bi se znanje nadograđivalo i usvajalo na ispravan način. Dok spavamo, mozak se čisti od nepotrebnih informacija.

Ako ste se ikada probudili usred noći i taj trenutak bili sposobni razmišljati jasno i brzo, znači da se vaš mozak tijekom noći odmorio i očistio od suvišnih informacija te je sposoban sintetizirati nove.

Zbog toga je spavanje izuzetno važno za održavanje i poboljšavanje naših  kognitivnih sposobnosti. Čak i kratko popodnevno drijemanje od 10 do 20 minuta omogućuje mozgu da se resetira i odmori.

Kako mozak uvijek odstranjuje informacije koje ne koristimo, što je i znanstveno dokazano, jako je važno voditi računa o čemu učestalo razmišljamo kao i način na koji to činimo. Ako učestalo mislimo na nevažne stvari, a manje na posao i obaveze, probajte pogoditi kojih će se informacija mozak naprije odreći?

Stoga, ako ste se s nekime posvađali pa većinu vremena provodite  razmišljajući kako ćete se osvetiti, i vaš će se mozak prilagođavati takvome stavu I načinu rješavanja problema, umjesto da se posvetite razvoju sebe i kreativnom razmišljanju. Uzrečicu da postaješ ono o čemu razmišljaš i na ovom se primjeru pokazuje ispravnom.

girl-1081721_960_720

Podijeli objavu
Prethodni članakGledanost TV programa – svibanj 2016.
Sljedeći članakČak 73% turističkih djelatnika želi ponovo raditi za istog poslodavca
PRglas je portal o odnosima s javnošću i ostalim fragmentima integrirane marketinške komunikacije kojeg stvaraju stručnjaci za odnose s javnošću, novinari, kao i studenti koji se žele baviti ovim poslom vođeni idejom da nas sinergija spaja i pokreće. Cilj nam je prikupiti što više informacija potrebnih za kvalitetno komuniciranje s javnošću te promicati dobar glas o raznim kampanjama, događanjima i projektima, upozoravati na greške i loše poteze. Da bismo skratili vrijeme traženja, pružamo vam sve informacije na jednom mjestu i alate komunikacije online i offline vrste medija. Namijenjen je svima koje zanima neki od tih dijelova: stručnjacima za odnose s javnošću, poduzećima, studentima i svima koji žele naučiti nešto više o toj temi.