PR Arena: Internacionalna konferencija koja povezuje kroz edukaciju

Danas je u sarajevskom Hotelu Hollywood završila četvrta po redu Balkans Student Public Relations Conference PR ARENA koja je okupila više od 150 studenata iz 6 zemalja u regiji , te još jednom ispunila očekivanja organizatora iz Apriori komunikacija. Studenti su oduševljeni predavanjima koja im je priredila četvrta PR Arena International, omogućivši praktične poglede i predavanja osam iskusnih praktičara iz područja digitalnnih komunikacija, kulture, javne uprave, duhanske industrije, telekomunikacija i područja upravljanja reputacijom.

Idejni začetnik PR ARENEDanijel Koletić, prilikom zatvaranja konferencije istaknuo je ”Znanje i vještine čine svakog studenta konkurentnim na tržištu rada i uspješnim u karijeri. Iako je i ove godine najmanje prijavljenih studenata bilo iz Sarajeva, sretnih lica, puni praktičnih primjera i saznanja vi se vraćate svojim kućama. PR Arena- Balkans Student Public Relations Conference korača u nove izazove i Organizacijski odbor je odlučio na svojoj sjednici ovdje u Sarajevu kako će se ubuduće u Sarajevu konferencija održavati svako druge godine a sljedeća PR Arena biti će održana u Beogradu.’

“Svrha PR Arene za studente je podizanje razine komunikacije na jedan viši nivo. Smatramo kako je studentima koji su nazočili dvodnevnim predavanjima, konferencija pružila prave primjere iz prakse, korisne u budućem životu i radu. Predavači PR Arene dali su kroz svoja predavanja na raspolaganje studentima sve svoje iskustvene profesionalne smjernice i spoznaje koje će im koristiti u korektnom komuniciranju i djelovanju u poslovnom okruženju a sve navedeno u korist općeg progresa kompanija i prostora u kom budu djelovali “, izjavila je Julijana Mikulić Jurković, predsjednica Organizacijskog odbora.

Studenti zaljubljeni u PR

Jelena Jašanović iz Modriče, studentica iz Banje Luke, na PR ARENU dolazi redovito i kaže da se kroz ove konferencije zaljubila u PR. “Svaki put mi je bilo odlično i mnogo sam naučila pa sam odlučila i ove godine prijaviti se nadajući se da će PR ARENA ispuniti moja očekivanja. PR sam zavoljela kad sam počela studirati marketing i turizam što je rezultiralo prijavom na PR ARENU i upijala sam sve što jer znam da ću to nekad primijeniti”, izjavila je Jašanović.

Nejra Softić, studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, istaknula je da drugi put nazoči PR ARENI i da je od velike važnosti za sve studente koje zanima marketing i PR. Kaže da na konferencijama dosta nauči, a i upozna različite profile ljudi.

Una Pašić, studentica međunarodnog poslovanja na Američkom fakultetu u Zagrebu, izjavila je da su ovakva predavanja jako bitna jer daju prednost na tržištu rada, na svakoj konferenciji naučiš nešto novo i, što je najvažnije, dobiješ certifikat.

Bojana Šavrljuga, studentica Mašinskog fakulteta iz Banja Luke i član Udruženja za međunarodnu razmjenu studenata IAESTE -izjavila je da je na PR Arenu došla jer se želi educirati kao PR manager.  Počela sam raditi kao PR i na ovoj konferenciji sam jer želim steći neka nova znanja i iskustva.

Podjelimo znanja

Sudentima su predavači iz područja digitalnnih komunikacija, kulture, javne uprave, duhanske industrije, telekomunikacija i područja upravljanja reputacijom, podijelili svoja praktična iskustva i znanja stečena dugogodišnjim radom u struci.

Uvodno predavanje na konferenciji održao je Charles Skinner, ugledni britanski stručnjak za komunikaciju i reputacijski menadžment koji je govorio o komunikaciji i ulozi odnosa s javnošću u komunikacijskim procesima dok je o novinarstvu kao profesiji govorila urednica bosanskohercegovačkog magazina Azra, Elameri Škrgić Mikulić.

O izazovima upravljanja komunikacijama u duhanskoj industriji i načinima na koji ta industrija pokazuje svoju odgovornost prema društvu, u svojoj će prezentaciji govorila je voditeljica korporativnih komunikacija u tvrtki Philip Morris Srbija, Maja Šotra, dok je Ljiljana Mihajlović, direktorica marketinga u Narodnom pkazališta u Beogradu predstavila izazove krizne komuniciranja u kulturi i kazalištu. Ana Martinović, PR menadžerica u crnogorskom telekomunikacijskom operateru MTEL održala je studentima predavanje na temu organizacije konferencije za medije sa svim pratećim detaljnim primjerima, a prvi dan konferencije završio je predavanjem glasnogovornice MUP-a Republike Srpske, Mirne Šoja, koja je prenijela iskustva o kriznom komuniciranju u javnoj instituciji s posebnim naglaskom na poplave koje su ove godine zahvatile veći dio RS-a i Federacije BiH.

Završni dan konferencije, u nedjelju, 19. listopada svoja iskustva sa studentima podijelili su glasnogovornica Radio-Televizije Slovenije, Sabrina Povšič Štimec govoreći tajne uspješnog internog i eksternog komuniciranja velikog javnog RTV servisa. U Sabrininom predavanju studenti su imali priliku saznati kako funkcionira služba za odnose s javnošću javnog televizijskog servisa na human, društveno odgovoran sveukupnoj javnosti podređenog servisa. Voditelj kabineta župana Osječko-baranjske županije, Saša Forgić u svojem predavanju studentima je objasnio sve što trebaju znati o protokolu i kako da se jasno određuju vezano za isti.

Za kraj konferencije, održala se i panel diskusija na kojoj je bosanskohercegovački stručnjak za web Bruno Omerović sa svojim sugovornicima govorio o utjecaju koji Facebook lajkovi imaju na imidž tvrtki.

Svi sudionici su nakon odslušanih predavanja dobili certifikate o sudjelovanju, ali ono najvrijednije što će ponijeti sa sobom je znanje i prijateljstva koja će im pomoći u nastavku učenja o upravljanju komunikacijama, ali i njihovim budućim karijerama.

Foto: Vanja Čerimagić