Upravljanje društvenim mrežama postalo je neizostavna vrsta posla u odnosima s javnostima, bilo kao samostalna cjelina ili dio cjelokupnog komunikacijskog plana. Objašnjenje navedenog ustvari je vrlo jednostavno jer upravo PR stručnjaci imaju nekoliko vještina koje su potrebne za uspjeh na društvenim medijima:

• kvalitetan način pisanja
• razvijene međuljudske komunikacije vještine
• dobri odnosi s ljudima i razvijen networking
• znaju promovirati tvrtku na društvenim medijima jednako kao što znaju osvojiti potrebne medijske prostore u tiskanim izdanjima
• znaju se nositi s teškim komentarima i optužbama jer kriza u tradicionalnim ili online medijima za njih je tek dio svakodnevnice

PR-ovci su stručnjaci angažmana. Baš kao što će PR općenito pomoći tvrtkama i neprofitnim organizacijama komunicirati s njihovim ciljanim javnostima, PR-ovci surađuju i s novinarima te su važan faktor u njegovanju međusobnih odnosa. Vješti su i mogu služiti kao lobisti za svoje klijente – vlasnike tvrtki, prodajno osoblje, kupce te izvrsna preporuka za SEO agencije.

Za upravljanje društvenim mrežama važno je poznavati sve platforme i sve društvene mreže te ostati na istom nivou znanja kod stalnih promjena koje svoj učinak imaju na dugoročnom horizontu. Stručnjaci za PR, također kontinuirano prate trend i obavljaju sve vrste mjerenja društvenih medija kako bi u svakom trenutku rezultate mogli kreirati u nove strategije.

Najbolja strategija, nastaje u agencijama koje se fokusiraju kako na stvaranje tako i na praćenje digitalnog sadržaja. A to je ono što je našoj struci poznato još od tradicionalnih medija i što smo doduše u nekom drugom okruženju, no jednakim alatima, već davno svladali.

S obzirom na kompetencije i na način rada na koji je svaki PR-ovac navikao, nema dvojbe da je upravo ova profesija idealna za upravljanje društvenim mrežama. Jer kod nas učenje nikad ne prestaje, a izazovi stoje u redu.