Piše Ivana Maksimov

Kod stvaranja online sadržaja treba imati na umu da ni Google više nije ono što je nekad bio. Još 2013. čitali smo o Hummingbirdu, Google aplikaciji koja korisniku omogućava da pronalazi sadržaj, ne samo po ključnim riječima, nego po nekim specifičnim potrebama i kontekstu. Google tu ne staje nego konstantno unaprjeđuje svoj sustav pretraživanja kako bi što točnije i preciznije razumio ono što korisnici pretražuju i nastavno tome, što točnije odgovorio na zahtjeve korisnika.

Google pretraživanje: tražite kontekst

Sve više korisnika se odlučuje za tzv. razgovorni oblik pretraživanja. Na primjer, ako želite pretražiti definiciju tog pojma umjesto da u tražilicu utipkate „razgovorni oblik pretraživanja“ pretražit ćete „što je razgovorni oblik pretraživanja“ ili nešto slično. Ovaj oblik pretraživanja zove se semantičko pretraživanje i temelji se na korisnikovim namjerama. Imajući navedeno na umu možemo jedino zaključiti kako proizvodnja sadržaja visoke kvalitete nikad nije bila važnija. Spinsucks nam donosi nekoliko savjeta za stvaranje kvalitetnog PR teksta.

Kvalitetan PR sadržaj – što je to?

Već godinama slušamo o važnosti dobrog sadržaja i kako upravo sadržaj nosi titulu kralja digitalnog marketinga. No znamo li što to zaista znači?

Uzmimo za primjer jednu web stranicu, i to ovu. Ako ste na stranicu manjgura.hr došli tražeći pojam „kvalitetan PR sadržaj“, logično je za očekivati da ćete ovdje naći i upute za stvaranje takvog sadržaja. Kada u ovom tekstu ne bi bilo riječi o kvalitetnom PR sadržaju, čitatelji bi se razočarali i svoj odgovor potražili na nekoj drugoj web stranici. Zadnje ali ne i manje bitno je sam izgled i vizualni identitet stranice. Stranica pored svog sadržaja mora biti i vizualno atraktivna i pružati korisniku doživljaj koji će htjeti ponoviti.

Kvalitetan PR sadržaj gradi povjerenje

Kvalitetan PR sadržaj znači kvalitetan odnos s korisnicima. Korisnici nisu glupi i znaju vrlo dobro razlikovati dobar sadržaj od lošeg. Dobar sadržaj će cijeniti a onaj loš samo jednom pročitati i više mu se ne vraćati. Kvalitetnim sadržajem gradi se povjerenje korisnika u brend koji u tom slučaju postaje korisnikov najdraži izvor informiranja. Kvalitetan sadržaj čini vas stručnjakom vašeg područja i samim time omiljeni izvor informacija velikom broju korisnika.

Kvalitetan PR sadržaj cilja na emocije

Kvalitetan PR sadržaj stvara u korisnicima emociju koja ih potiče na dodatno informiranje o vašem brendu te u konačnici, na kupnju. Korisnicima je potrebno da s brendom uspostave emotivan odnos  jer je upravo emocija ono na čemu se gradi povjerenje. Stručnjak digitalnog marketinga Sam Kira iz SEO agencije u Sydney objašnjava:

„Pretjerana optimizacija i niska kvaliteta sadržaja stvara emotivno sterilan sadržaj i ne doprinosi izgradnji povjerenja; vaši korisnici moraju znati koju vrstu promjene će vaša uslugu učiniti za njihove živote i kako će im vaša usluga poboljšati život.“

Dugoročno ulaganje

U tradicionalnim marketinškim kampanjama fokus je na što brži povratak uloženih resursa, tzv. ROI (return of investment). Kod ovog modela problem je što, nakon što završi kampanja, završavaju i učinci kampanje. Kad stvarate dobar sadržaj osiguravate kontinuirane rezultate i dugoročno isplativu investiciju. Nemojte tražiti brze rezultate, rezultate dobrog sadržaja možda treba malo pričekati ali su zato dugoročno isplativiji. Kvalitetan sadržaj vrijedi svake minute uloženog vremena.

Kako procijeniti kvalitetu vašeg PR sadržaja?

Niste sigurni je li vaš sadržaj dovoljno dobar? Probajte odgovoriti prvo na sljedeća pitanja:

Je li moj sadržaj jedinstven?

Hoće li zadovoljiti potrebe ciljanih kupaca i korisnika?

Definira li sadržaj jasno kako se proizvod ili usluga koristi?

Je li moj proizvod/usluga koristan za korisnika?

Pružam li snažne dokaze da jest?

Je li jezik kojim je pisan sadržaj lako razumljiv?

Ocijenite svoj sadržaj na ljestvici od 1 do 10 i jednom kada vaš PR sadržaj dosegne ocjenu 8 ili više spreman je za objavljivanje. Sretno!