Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL


Danas ćete uvidjeti zašto je pregled državnih blagdana i neradnih dana u Hrvatskoj obavezan podsjetnik za svakog profesionalca u PR-u. Biti radoholičar danas je vrlo pohvalna osobina, a u svijetu PR-a gotovo obavezna ako u tome poslu mislite imati karijeru dužu od dva dana. No silna radna energija i spremnost na žrtvovanje svoga vremena neće vam mnogo koristiti ako ne znate koja su radna vremena vašeg glavnog kanala – novinara, pomoću kojih dopirete do ciljanih javnosti. Naravno prije svega mislim na tiskane medije, kod kojih je praksa raznolika. Još uvijek neke novine za vikend rade dvobroj ili trobroj (npr. Poslovni dnevnik i Business.hr), a takve novine često imaju drugačiji sadržaj od klasičnoga izdanja kroz dane u tjednu. Subotnji i nedjeljni brojevi također imaju svoja pravila.  Dok su subotnji bogatiji i s bogatim prilozima (i čudnim trendovima u čitanosti – Davor Butković je u svojoj tiradi na VL tvrdio da se VL prodaje više preko tjedna, ali da zato subotnji JL to nadoknadi), nedjeljne se radi jer se jednostavno mora (mislim da bi većina izdavača sada iste ukinula – ali tko ih je tjerao da ih pokreću – nedjeljna izdanja su novijeg datuma – prije nije bilo novina nedjeljom). Subotnje obično radi i druga novinarska ekipa, a uređivanje je sličnije uređivanju tjednika nego dnevnih novina. U svakome slučaju svi materijali za ova izdanja moraju pristići prije tri sata petkom popodne kada uglavnom ide samo završno zaključenje vrlo debelog broja za vikend. I zato petak nikakodatumi nije dobar dan za tiskovne konferencije – jer nikad ne znate hoće li se priča moći nastaviti u ponedjeljak, ako zakažu objave planirane za dan poslije – subotu. Netipičan dan.

Državni praznici dodatno kompliciraju ovu situaciju. Tada se izdanjem za dan prije praznika pokušava nadoknaditi nedostatak novina koje bi izašle na dan samog praznika. Također se ne smije zaboraviti da je dan prije praznika za većinu novinara dan odmora jer su novine izašle, a novog broja nema sutradan. Umjesto toga puno njih radi na sam praznik jer se rade sutrašnje novine. Koliko sam upoznat, iznimka je Slobodna Dalmacija koja izlazi i na većinu praznika (nema dvobroja kao što je slučaj sada na Tjelovo).  Zbog toga se PR-ovcu nikada ne smije dogoditi da organizira bilo kakav događaj prije praznika, jer je malo vjerojatno da će se na takvu konferenciju za medije novinari i odazvati. Ako tome dodamo već spomenute vikend dvobroje, u spoju s praznikom situacija se dodatno komplicira s obzirom na to da je očito  da će neke novine time postati trobroji, pogotovo ako sam praznik pada na dan prije ili poslije vikenda. Sami praznici nisu dobro vrijeme za konferencije ili slanje press materijala s obzirom na to da će se naći u borbi za prostor na stranicama s brojnim izvještajima s prazničkih događanja. No, ako ste u kriznoj situaciji, možda vam upravo takva situacija i odgovara – vi ćete sve reći, ali neće se puno toga objaviti.

Uglavnom je pogled na kalendar presudna stvar u organizaciji PR aktivnosti. Zabilježite sve praznike najmanje mjesec unaprijed, ali pogotovo dane prije njih, a ako niste sigurni, pozovite novine s kojima surađujete i provjerite njihov plan izdavanja.

Sada lijepo spojite četiri dana do nedjelje i uživajte u Tjelovu. Odmorite se i krenite u nove radne pobjede od ponedjeljka – na koji, ne zaboravite, ovaj mjesec imate još dva praznika. Vjerujem da se nakon ovog dnevnika i vi slažete da je pregled državnih blagdana i neradnih dana u Hrvatskoj obavezan podsjetnik za svakog profesionalca u PR-u.

Podijeli objavu
Prethodni članakPRglas
Sljedeći članakNova knjiga HUOJ-a – Mjerenje i evaluacija u odnosima s javnošću
Manjgura d.o.o. je agencija za odnose s javnošću koja pokriva sve vrste komunikacijskih usluga još od davne 1997. kada je pojam PR-a bio još daleka, nepoznata strana riječ. Radimo sve, od strateškog planiranja do stavljanja zareza u vaše tekstove. Posebno područje interesa tvrtke je krizno komuniciranje, strateško komuniciranje u politici (neki ga nazivaju i spinom) i novi mediji. Kažu da se tu zaista dobro snalazimo. Inače, manjgura znači curica po dubrovački. Nezgrapnog imena, ali neodoljiva. Mane? Previše radi. Više možete pročitati na web stranici: manjgura.hr.