„Dođite na presicu, imamo vam nešto jako važno za reći.“ – to je otprilike smisao organiziranja konferencija za medije s pozicije korporativnog svijeta, formata koji zapravo pomalo odumire u praksi odnosa s javnošću. Ne kažem da je potpuno mrtav i da više nitko nikad neće organizirati presicu, ali praksa pokazuje da ovakav način komunikacije, zbog niza razloga, više nije smislen.

Razlozi? Siromaštvo medijske scene koja lipše pod teretom financijskih malverzacija i političkih upliva, sveprisutne društvene mreže na kojima se više ništa ne može sakriti više do 20 minuta, nezainteresiranost za deklarativne nastupe samoljubivih menadžera iza kojih stoji malo ili ništa sadržaja… “take your pick”. Ili još bolje, odaberite sve jer ovi, a i još poneki drugi razlozi, snažno utječu na trendove u odnosima s javnošću u Hrvatskoj. I to je dobro.

Dobro je zato što se otvara prostor za nametanje tema. Zato što se može više razgovarati o sadržaju, nego o ušminkanoj formi. Zato što se mogu informirati i educirati novinari, a time i javnost, zato što se mogu potaknuti javni dijalozi, zato što se može otvoreno razgovarati o rješavanju zajedničkih problema. Ako govorimo o izravnom susretu s medijima, što je svakako jedna od prednosti konferencija za novinare, onda ju je moguće postići i u drukčijem formatu, a da pritom izložite više informacija, a usto dobijete i neke povratne, što kod presica obično nije slučaj. Riječ je o formatu brifinga koji dopušta dvosmjernu komunikaciju, razmjenu mišljenja i informacija i obično ne stvara novinaru osjećaj obveze da o tome nešto napiše. Ne želimo li pak inzistirati na komunikaciji licem u lice, mogućnosti je puno više – spomenute društvene mreže pružaju mnoštvo načina na koji se taj dijalog može odvijati, opet puno otvorenije i s manje nametnute strukture.

Moj je savjet stoga: ako vam se učini da bi bilo zgodno godišnje rezultate objaviti na konferenciji za medije, razmislite ponovno i upitajte se koji je sadržaj iza tih rezultata koji želite ponuditi mediju, odnosno javnosti. Planirate novi poslovni pothvat, muče vas državni nameti koji vam ruše konkurentnost, uočili ste zanimljiv globalni trend u vašoj industriji koji se kod nas još nije „ulovio“? Zaboravite presicu, organizirajte brifing.

Autor: Gorana Pavičić Nišević