Ovogodišnja sajamska događanja Zagrebačkog velesajma započinju danas, 18. veljače otvaranjem dva sajma: 24. Zagrebački sajam nautike i 7. Hotel&Gastroteh, međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme, hrane, pića i gastronomskih inovacija.

U četiri paviljona (8a, 9, 11a i 10a) Zagrebačkog velesajma bit će izložena  bogata ponuda brodova, brodskih motora, opreme za ronjenje, ribolov i jedrenje te nautičke odjeće i obuće, što ovu priredbu redovito čini dobro posjećenom, kao i poslovno najuspješnijim nautičkim sajmom u regiji. Gotovo svi domaći brodograditelji koji uspješno opstaju na tržištu spremaju svoje nove modele koje će predstaviti nautičkoj publici.

Atrakcije Nautike su sportska jedrilica i550-424, remek djelo brodske samogradnje te veslačka barka grg 620 u postupku izgradnje. U bazenu u paviljonu 10a ronioci iz Hrvatske i inozemstva demonstrirat će svoje umijeće, a Goran Čolak, aktualni Guinessov rekorder u dužini ronjenja na dah na konferenciji za medije najavit će obaranje svojeg rekorda koji iznosi 23 minute i 1 sekundu.

Svaki posjetitelj kupljenom ulaznicom može sudjelovati u bogatoj nagradnoj igri i osvojiti gumeni čamac YAM 310S s vanbrodskim motorom Yamaha F6CMHS, vikend krstarenje za šest osoba na jahti Mirakul i brojne druge atraktivne nagrade. Zagrebački sajam nautike otvoren je do nedjelje, 22. veljače.

U istom terminu, ali do subote, 21. veljače u paviljonu 8 održava se Hotel & Gastroteh. Početak godine vrijeme je kada se ugostitelji i hotelijeri intenzivno pripremaju za turističku sezonu stoga je ovaj sajam izuzetna prilika za okupljanje i povezivanje na jednom mjestu proizvođača i trgovaca hotelsko ugostiteljske opreme, hrane i pića te distributera.

Na sajmu Hotel&Gastroteh očekuju nas svakodnevne pripreme i degustacije autohtonih hrvatskih proizvoda, majstorije poznatih kuhara i već nezaobilazno natjecanje 10 najboljih hrvatskih kuhara prošle godine CRO TOP 10.

Direktorica Zagrebačkog velesajma Marina Pavković naglasila je kako je Zagrebački velesajam prošle godine uspio zaustaviti negativan trend povećavanja poslovnih gubitaka koji je počeo još 2008. godine. “Ne samo da smo rekonstruirajući poslovanje i racionalizacijom zaustavili negativan trend nego smo gubitak smanjili za 25 posto što je nominalno 14 milijuna kuna. Svi napori koje smo uložili prošle godine urodili su mjerljivim rezultatima“, rekla je direktorica Zagrebačkog velesajma dodavši kako su u izradi programske smjernice u Uredu za strateško planiranje Grada Zagreba s ciljem pretvaranja Zagrebačkog sajma u Urbano inovativno područje, pod radnim nazivom Zagrebačka mreža.

Zagrebački velesajam, kao sastavni dio inovativne mreže budućnosti, integrirat će hrvatsku i svjetsku izvrsnost kroz poslovne inovacije podržane od znanstvene, tehnološke i društvene zajednice.