Odluka  Programskog kolegija Hrvatske televizije da u nedjelju 20. ožujka 2016. godine ne bude emitirana  emisija „Montirani proces“, te da neće biti snimljeno preostalih nekoliko nastavaka predviđenih ugovorom, novi je napad na slobodu javnog izražavanja u režiji aktualne vlasti čiji su izvršitelji poslušnici instalirani na čelo HRT-a. Tom su odlukom prekršeni temeljni profesionalni i etički standardi novinarstva te je ugrožen javni interes čije je ispunjenje glavna zadaća javnog medijskog servisa.

Cinično obrazloženje prema kojem je programsko vodstvo HRT-a ocijenilo kako se u jednom dijelu scenarija „Montiranog procesa“ spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji  potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima Hrvatske radiotelevizije.

Tvrdnja iz obrazloženja odluke o ukidanju „Montiranog procesa“ na HTV-u kako je „programsko vodstvo HRT-a uvjereno da bi svaki javni medijski servis u svijetu takav sadržaj ocijenio neprimjerenim i uvredljivim te ga odbacio” temelji se na navodnoj  zloupotrebi tema ukinute emisije „za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti“ .

HND podsjeća kako je „Montirani proces“ emisija satiričnog karaktera, koja ne štedi političare, kako one vladajuće koalicije, tako i opozicije. Ova zabrana dodatno pokazuje karakter nove vlasti, koja očito ne podnosi niti humor na vlastiti račun.

A kada satiričare za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti, bez navođenja ijednog konkretnog dokaza, optuže oni što su na čelo HRT-a došli, između ostaloga, zbog toga što javno podržavaju neargumentirane napade na neistomišljenike i širenje govora mržnje, o čemu postoje brojni dokazi poznati građanima Hrvatske, farsa je potpuna.

Koliko novi Programski kolegij HTV poznaje i razumije ono što se događa na javnim medijskim servisima pokazuje i činjenica da većinu satiričnih emisija koje se izruguju vlasti  i raznim stereotipima u ozbiljnim demokratskim državama emitira –javni servisi. Sramotna je činjenica da u 21. stoljeću, u zemlji koja je članica Europske unije, oni kojima je zadatak štititi javni interes pokušavaju „zaustaviti Reuters“.

Saša Leković, predsjednik HND-a
__________________________________________________________________________________________

Zadnja epizoda Montiranog procesa (6/10)

U šestoj epizodi Montiranog procesa o politici, izborima i političkom PR-u razgovaraju stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan i najpotentniji hrvatski političar Branko Đapić. Za vas smo istražili što stručnjaci i bivši predsjednik misle o najavljenoj kurikularnoj reformi i što bi mladi trebali učiti o poznatim hrvatskim ličnostima. U skeču pogledajte može li bračni savjetnik pomoći nesretnom paru da premosti svoje razlike i probleme. S Milanom Vuković Runjić razgovarat ćemo kako natjerati školarce da čitaju lektiru.

Podijeli objavu
Prethodni članak“PR je s Marsa, a oglašavanje s Venere” jedna je od laži koje razotkrivaju ovogodišnji Dani komunikacija
Sljedeći članakBrend kultura Specijal Dani komunikacija
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//