Piše: Ana-Marija Petričević-Liović

Do prije nekoliko godina, danas najpopularnija društvena mreža – Facebook, imao je opasnog konkurenta na svakom većem tržištu, od brazilskog Orkuta, do VZ Network u Njemačkoj i Hyves u Nizozemskoj. Međutim, s vremenom su sve ove platforme izgubile bitke za korisnike, no na putu ka globalnoj dominaciji social media svijetom, Zuckerbergu čvrst otpor pružaju tzv. crvena tržišta, Kina i Rusija.

„Great Firewall of China“ blokira Kinezima pristup Facebooku te mu malobrojni korisnici pristupaju preko VPN-a, a ista situacija je i s Twitterom i Youtubeom. No, Kinezi su i tome doskočili svojim inačicama najpoznatijih društvenih mreža i servisa pa tako postoji nekoliko kineskih verzija Myspacea, Tumblra, Youtubea, ali i IM servisa kao što su WhatsApp.

Društvene mreže s najvećim brojem korisnika u Kini jesu Sina Weibo (280 mil. aktivnih i preko 500 milijuna registriranih korisnika), Pengyou (više od 259 milijuna korisnika), Trencent Weibo (230 milijuna aktivnih, 507 milijuna registriranih korisnika), RenRen (178 milijuna korisnika) te Kaixin 001 (113 milijuna korisnika).

Rusija: majka najveće europske društvene mrežekarta

Velikim ruskim govornim područjem dominira pak isključivo jedna društvena mreža, VK (u originalu Vkontakte – U kontaktu). VK.com druga je najposjećenija web stranica u Rusiji, odmah nakon pretraživača Yandex.ru te zauzima 21. mjesto na globalnom rankingu prema alexa.com. U siječnju ove godine VK je imao više od 239 milijuna otvorenih korisničkih računa te 60 milijuna dnevno aktivnih korisnika.
 Nešto manje od 70% korisnika su Rusi, dok ostatak čine korisnici većinom bivših sovjetskih zemalja među kojima su najbrojniji korisnici iz Ukrajine, Kazahstana i Bjelorusije. VK bilježi i porast broja korisnika iz SAD-a, i to većinom muških, o čemu je zanimljiv članak za Gawker napiso Adrien Chen.
Mladi Rus Pavel Durov u rujnu 2006. osnovao je VKontakte kao mrežu namjenjenu mladim ljudima, prvenstveno studentima, kako bi ostali ‘u kontaktu’ i nakon diplome, a registracija je bila ograničena na ‘invitation-only’. Kasnije je ta opcija ukinuta, no još uvijek ćete pri prvoj registraciji trebati unijeti podatke o svom obrazovanju. Ono što VK i danas čini bitno drugačijom od ostalih društvenih mreža jest to što vam za registraciju ne treba e-mail adresa, već se uvijek prijavljujete isključivo vašom lozinkom ili se možete prijaviti putem Facebooka. VK je dostupan na više od 70 svjetskih jezika, kako bi se svi korisnici mogli ovdje osjećati kao kod kuće.
Jedan klik i već ste u 2005.
vk-music
Ako ste jedan od protivnika Facebookovih čestih promjena dizajna, VK bi vam se mogao svidjeti na prvu. Ako ste veteran ‘na fejsu’, već sam pogled na VK.com pobudit će u vama nostalgiju za Facebookovim dizajnom od prije desetak godina.
Osim klasičnih ‘social features’ kao što su vlastiti profil, upload i dijeljenje fotografija, dodavanje prijatelja i privatne poruke te grupa, koje su se u mnogim slučajevima pokazale kao vrlo kontroverzne, VK omogućava svojim korisnicima besplatno slušanje glazbe, ali i učitavanje, gledanje i dijeljenje cjelovitih filmova, a zanimljivo je naglasiti da nasilan sadržaj te pornografski filmovi nisu zabranjeni.

Sličnosti su i više nego očite, a osim dizajna profila, tu su i Community pages te targetirano oglašavanje.  Mnogi brendovi ove opcije koriste za promociju na ovoj društvenoj mreži, koja se pokazala kao odlična platforma za provođenje uspješnih social media kampanja.

Stvori sadržaj, podijeli ga pa vladaj

new

VKontakte nudi opciju verificiranja Community pages, kako bi olakšao korisnicima pronalazak službenih kanala brendova, a osobito zanimljiva opcija marketingašima svakako su video oglasi. Kako VK ne nudi mogućnost većeg prilagođavanja svojih community pages vizualnom identitetu brenda, jedino pravilo community managementa kojega se drže oni uspješni na ovoj društvenoj mreži jest: stvoriti što više sadržaja i što uspješnije ga dijeliti dalje.

U kojem smjeru će se kretati razvoj najuspješnije europske društvene mreže, koja je u više navrata odoljela zahtjevima vlasti za otkrivanjem informacija o svojim korisnicima ostaje nepoznanica nakon što je osnivač Pavel Durov krajem travnja ove godine odstupio s pozicije generalnog direktora kompanije.
Mislite li da će društvene mreže kao što je ruska VK uspjeti održati svoj status ili će i one naposlijetku posustati pred Facebookom?