Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U anketi provedenoj na više od 360 ispitanika portal EduCentar  istražio je koje metode učenja ispitanici najviše preferiraju.

Čak 54% ispitanika prilikom učenja koristi vizualne metode

Više od polovice ispitanika istaknulo je kako prilikom učenja preferira vizualne metode, što znači da uče gledanjem i moraju vidjeti određenu stvar kako bi je zapamtili. Ispitanici ističu ‘kako se kasnije sjete izgleda sadržaja učenja, gdje je što i koje su informacije ondje navedene’. Također, ispitanici navode i da ‘moraju imati sliku u glavi kako bi znali o čemu misle i govore.’ Slažu se da je učenje napamet velika greška i opterećenje učenicima i studentima.

Jedna ispitanica pojasnila je što za nju znači vizualna metoda učenja: „Vizualna sam osoba. Ne znam nazive ulica, ali ću ih prepoznati po određenim fizičkim karakteristikama, pogotovo ako sam tamo bila samo jednom. Isto vrijedi i za osobe.“

32% ispitanika preferira kinestetičke metode učenja

Veći dio ispitanika prilikom učenja koristi kinestetičke metode učenja; uče ponavljajući glasno, izvodeći različite pokrete, hodajući. Ispitanici koji koriste ovu metodu smatraju da je najbolja jer je na taj način najlakše zapamtiti, a posebno ističu da ‘ako pamtimo vizualno, lako možemo zaboraviti neke detalje, a auditivna metoda nije učinkovita jer se najmanje pamti slušajući.’ Dio ispitanika navodi i glasno ponavljanje kao učinkovitu metodu pamćenja.

10% ispitanika najčešće koristi auditivne metode učenja

Dio ispitanika uči i pamti po sluhu. Ispitanici najviše ističu slušanje gradiva na računalu. Ova metoda posebno je popularna u zadnje vrijeme zbog različitih online programa koji nude velike mogućnosti učenja.

Tek 4% ispitanika koristi druge metode učenja

Najmanji dio ispitanika prilikom učenja koristi druge metode, najčešće kombinaciju navedenih metoda. Jedan ispitanik ističe sljedeće: „Kombiniram auditivnu i vizualnu metodu – slušajući druge kako pričaju o određenoj temi stvaram slike u glavi.“

Nekolicina ispitanika ističe da ima fotografsko pamćenje, odnosno ‘skenira tekst i pamti gdje se što nalazi u knjizi.’ Ispitanici nerijetko ističu i zapisivanje kao jako dobru metodu učenja pa tako navode kako je ‘zapisivanje, slušanje na satu i ponavljanje’ najbolja kombinacija.