Ovih dana, a posebno iritiran agresijom oglasa dok uživam u nogometu, “oko mi para” VIP-ova serija oglasa na televiziji “Mladi protiv starih” – tako sam si interpretirao suštinu sadržaja ovih poruka.

U međuvremenu čitam i neke reakcije: mnogi se žale, a i umirovljenici odgovaraju (!). Je li ovo još jedan kontroverzan uradak našeg teleoperatera, možda nečija briljantnost i nadahnuće ili komunikacijski promašaj?!

Kako god okreneš, promatrajući sa svim simpatijama kao slušatelj i gledatelj, ali i valorizirajući sa svim profesionalnim sitima i rešetima, ne može se izbjeći sagledavanje ovog uratka-serije video spotova višedimenzionalno pa krenimo redom:

  1. ukupna društvena odgovornost oglašavanja i tržišnog komuniciranja može se i treba sagledavati i ocjenjivati sa stajališta iznimnog utjecaja na primatelje poruka, pa stoga postoji naglašena potreba da se kreaciji poruka pristupa tako da respektira ukupan sustav društvenih vrijednosti, posebno propise zemlje i kodekse struke,
  2. neosporna je sloboda kreatora poruka, uz respektiranje sustava vrijednosti koji prevladava u našoj zemlji, bez obzira na to što je cilj svake poruke da se izdvoji iz mnoštva, da skrene pozornost na ponudu i tako ostvari potreban komunikacijski učinak, aktiviranje primatelja i, u konačnici, kupnju oglašenog proizvoda,
  3. baš zbog takve uloge i utjecaja oglašavanja potrebno je i ovu poruku valorizirati u svjetlu odredaba Zakona i Kodeksa vodeći računa o najboljoj praksi te pojedinim sadržajima same poruke, ali i možebitnim sadržajima koji narušavaju utvrđene standarde zajednice.

 

KODEKS OGLAŠAVANJA

Kodeks oglašavanja, kao skup strukovnih standarda industrije tržišnih komunikacija, usklađen s najboljom svjetskom praksom i europskim stečevinama, utvrđuje kako “komunikacija treba biti pristojna”, “pripremljena s osjećajem za društvenu odgovornost” te posebno “treba poštovati ljudsko dostojanstvo i ne smije poticati bilo koji oblik diskriminacije uključivo po spolu, vjeri ili dobi” (članak 1. i 4. Kodeksa).

U predmetnim porukama VIP-a nedvojbeno se u nekim dijelovima (verbalni sadržaji poruke) omalovažava sustav vrijednosti starijih (umirovljenika) čime se može govoriti o određenom obliku poticanja na diskriminaciju po dobi; stoga se može zaključiti kako takvi sadržaji nisu u skladu s odredbama Kodeksa oglašavanja.

blank razmak red

ZAKON O ELEKTRONIČKIM MEDIJIMA

Zakonom o elektroničkim medijima te Zakonom o hrvatskoj radioteleviziji uređeno je oglašavanje u elektroničkim medijima (televiziji) u Republici Hrvatskoj. Zakonom je utvrđeno kako nije dopušteno “dovesti u pitanje ljudsko dostojanstvo niti poticati na bilo koji oblik diskriminacije”, odnosno “poticati diskriminaciju ili neprijateljstvo prema pojedincima ili skupinama”.

S obzirom na verbalne sadržaje u porukama upućene starijoj skupini te utvrđene odredbe Zakona, možemo govoriti kako se dovodi u pitanje sustav vrijednosti većine, ali i omalovažava, što dovodi do diskriminacije po dobi pa bi se moglo zaključiti kako ovakvi sadržaji nisu u skladu s odredbama Zakona u RH.

Ne dovodeći u pitanje nadležnost pojedinih tijela (za Kodeks Suda časti, a za Zakon Inspektorata i Suda), ali vodeći računa o značaju i utjecaju oglašavanja na ukupnu zajednicu, bez obzira na dio ispravaka koje je VIP već učinio na nekim porukama, nedvojbeno ovakvi sadržaji nisu prihvatljivi te dugoročno nanose štetu i samom oglašivaču.

Kamilo Antolović
stalni sudski vještak za oglašavanje

Podijeli objavu
Prethodni članak[PR/Mediji clipping] Tjedno izvješće medijskih objava – 20.06.2014
Sljedeći članak[PRAKSA] Ping Pong agencija traži praktikante! Želiš odraditi praksu i naučiti nešto više?
Kamilo Antolović, teoretičar i praktičar, završio je Ekonomski fakultet te više desetaka specijalističkih tečajeva, kongresa i seminara u Hrvatskoj i inozemstvu. Preko 25 godina radio je na različitim marketinškim i menadžerskim poslovima u Hrvatskoj i regiji. Voditelj je i kreativni direktor agencije K&K PROMOTION te od 2002. predsjednik Direktorija OmnisGroup. Viši je predavač predmeta "Upravljanje agencijama" na Visokoj školi Agora u Zagrebu, zatim gost predavač na Fakultetu političkih znanosti i Filozofskom fakultetu u Zagrebu te predavač na više od 200 seminara za gotovo sve vodeće hrvatske tvrtke. Predavač je na FESTO i na programima HOZ-a (Hrvatski oglasni zbor). Donedavni je predsjednik HURA-e i predsjednik Organizacijskog odbora PRIME-a, a sada član Suda časti HURA. Dobitnik je više priznanja na festivalima Društva hrvatskih propagandista. Odnedavno je imenovan prvim stalnim sudskim vještakom za oglašavanje i tržišne komunikacije u Republici Hrvatskoj te članom žirija Superbrands Hrvatska. Dobitnik je više priznanja na festivalima Društva hrvatskih propagandista, a na konferenciji "Moć uvjeravanja" 2010. proglašen je najboljim govornikom Konferencije.