TED je neprofitna organizacija sa ciljem širenja ideja, najčešće u formi kratkih i snažnih govora. Danas obuhvaća brojne teme, od znanosti do poslovnih tema i globalnih problema u više od 110 jezika.

TED kurator Chris Anderson u videu o tajnama dobrog govorništva dijeli svoje mišljenje i četiri načina kako uspješno ovladati publikom i učiniti vaš govor boljim.

Otkriva nam što je zapravo ideja i kako je što bolje prenijeti publici.

U početku videa Chris Anderson govori kako ljudi smatraju da postoji tajna za TED govore, da su to govori na okruglom crvenom tepihu prilikom kojeg dijeliš svoju priču iz djetinjstva ili otkrivaš osobnu tajnu te završavaš sa nadahnjujućim pozivom na djelovanje. Na takav način ne treba razmišljati o TED govoru. Ako previše koristite te elemente ostavit ćete dojam klišeja ili emocionalnog manipulatora.

Chris Anderson kao vlasnik TED-a kroz godine iskustva i pomaganja u stvaranju govora TED govornicima naučio je brojne tajne i načine kako uspješno ovladati publikom, bez obzira na različitost ideja govornika jedna stvar ih čini zajedničkim; vi kao govornik morate prebaciti u um slušatelja izvanredan dar, čudnu i prekrasnu stvar koju zovemo ideja.

Chris AndersonChris Anderson pojašnjava kako to izgleda u mozgu i kako se odražava na publiku. „Postoje milijarde povezanih neurona u nezamislivom čvoru… nekoliko miliona njih povezano je jedno s drugim na način koji predstavlja jednu ideju. I začudno, ovaj uzorak se ponovno stvara u stvarnom vremenu unutar mozga svih koji slušaju. Patent od nekoliko miliona neurona se prebacuje u mozak slušatelja smo zato što slušaju glas i gledaju nečije lice.

Ideja za Chrisa je uzrok informacija koji pomaže da shvatite i krećete se svijetom, dolaze u svim oblicima i veličinama.

Ako se ideja pravilno komunicira može zauvijek promijeniti kako netko razmišlja o svijetu i oblikovati njihova djelovanja sada i u dalekoj budućnosti.

Prema Chrisu kroz četiri pravila možete uspješno ovladati govorništvom:

Ograničite svoj govor na samo jednu veliku ideju; ideje su složena stvar i trebate srezati sadržaj kako bi se usredotočili na jednu ideju za koju ste strastveni.

Dajte onima koji vas slušaju razlog da im bude stalo; prije nego počnete graditi ideje u mislima vaše publike morate dopustiti da vas puste u njihove misli. A glavni alat za postizanje toga je znatiželja. Pobudite njihovu znatiželju koristeži zanimljiva i intrigantna pitanja.

Gradite svoju ideju dio po dio iz koncepata koji vaša publika već razumije; Upotrijebite moć jezika da povežete koncepte koji već postoje u umovima vaših slušatelja. Testirajte svoj govor na prijateljima i znancima kako bi uvidjeli što oni razumiju i do kuda se doprijeli.

Neka vaša ideja bude vrijedna širenja; zapitajte se :“Kome ova ideja čini dobro?“. Ako vjerujete da vaša ideja ima potencijal, da uljepša nečiji dan ili da promijeni nečiju perspektivu na bolje ili inspirira onda imate odličan sastojak za uspješan govor.


VIDEO: TED tajna za odlično javno govorništvo

Ne postoji jedna formula za odličan govor, ali postoji tajni sastojak koji je zajednički onim najboljima. TED kurator Chris Anderson dijeli ovu tajnu — zajedno sa četiri načina kako da to funkcionira za vas. Imate li ono što je potrebno da podijelite ideju vrijednu širenja?