Hrvatski ured za osiguranje u srijedu je predstavio prvi broj znastveno-stručnog časopisa “Hrvatski časopis za osiguranje” koji će pratiti razvitak djelatnost, njen zakonodavni okvir i profesionalnu praksuhrvatski-casopis-za-osiguranje

Časopis će zasada izlaziti dva puta godišnje, no predsjednik Uredničkog vijeća Marijan Ćurković rekao je kako se nada da će to biti i češće, budući da postoji potreba.

Napomenuo je kako je časopis dio edukacije o osiguravajućoj industriji, te kako je namijenjen pružanju mogućnosti mlađim autorima koji imaju puno toga za reći o osiguranju.

“Kao što se i nekada, u drugačijim vremenima i okruženju, javljala potreba da se propituju nove mogućnosti i traže odgovori na izazove poslovanja, tako je i danas izrazita potreba da se na znanstven i stručan način prati razvitak djelatnosti, njen zakonodavni okvir, ali i profesionalna praksa”, izjavio je glavni i odgovorni urednik časopisa dr.sc. Damir Zorić.

Hrvatski časopis za osiguranje ima za cilj doprinijeti pozicioniranju te prepoznatljivosti osiguravateljskog sektora u izazovnom i promjenjivom okruženju financijskog sektora, ali i ukupnog gospodarstva u Hrvatskoj.

Predsjednik Upravnog Vijeća HANFA-e i član uredničkog vijeća časopisa Ante Žigman istaknuo je HANFA-inu podršku istaknuvši kako je sektor osiguranja jedan od najbrže rastućih segmenata hrvatskog tržišta financijskih usluga.

“Udio osiguranja u ukupnoj imovini sektora financijskih usluga od kraja 2016. godine porastao je za više od 10 posto, što je u odnosu na ostale sektore jako velik rast. Ukupna imovina je prešla 45 milijardi kuna. Zaračunata bruto premija tijekom zadnjih godinu dana raste po prosječnoj stopi od gotovo devet posto, što zapravo nema nijedan drugi sektor”, rekao je Žigman dodavši kako je to dvostruko više od medijana rasta Europske unije.