Kao dio nastavnog programa izbornog kolegija Odnosi s javnošću u kulturi, turizmu i sportu na prijediplomskom studiju Odnosa s javnošću na Sveučilištu VERN’ studentice i studenti su u pratnji profesora Krešimira Dabe posjetili Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu.

Naši su se studenti u pratnji profesora i stručnog vodstva HNK-a detaljno upoznali s cjelokupnim prostorom kulturne ustanove ovakve vrijednosti te iz prve ruke čuli priče o njezinu nastanku, ali i stoljetnom radu. Obišli su prostore loža, carskog salona, pozornice i podno nje, prostore za orkestar, garderobe, spremišta kostima te imali priliku prisustvovati probi baletnog ansambla. Jednako tako, naučili su ponešto i o samoj poslovnoj praksi ustanove te njezinoj adaptaciji i prilagodbi suvremenim zahtjevima kulturne scene od samih početaka pa sve do danas.

Posebnu pozornost studenata privukli su načini kategorizacije loža prema važnosti gostiju od samih početaka gdje je primjerice loža broj 11, ona s najboljim pogledom na scenu, namijenjena predstavnicima državnoga vrha. Iznimno im je interesantno bilo proučiti carsku ložu Josipa I. koji je prisustvovao otvorenju Kazališta i namještaj koji je ostao još iz ondašnjeg vremena.

(surađivala: Marita Čatić)