Studenti VERN’ovog preddiplomskog studija Novinarstva nedavno su na Hrvatskoj radio-televiziji prisustvovali predavanju BBC-evog novinara Guya Pelhama pod nazivom „Moving the BBC: Lessons Learned“.

Pelham je opisao proces preseljenja zgrade BBC-a u centar Londona te njegove pozitivne ishode na radne procese. Predstavio je nove ideje kojima se BBC služi da bi unaprijedio način rada u redakcijama i ponudio sadržaje koji su ”fit for 21st century”. Sve redakcije su multimedijalne i povezane, a cilj je grupirati novinare specijaliste, kako bi se stvarale veze među zaposlenicima i poticala komunikacija.  Istaknuo je kako se ova taktika pokazala uspješnom, jer se na taj način najbolje štede resursi – u redakciju dolazi jedan sadržaj nakon čega ga svaka platforma prilagođava sebi, pod idejom „create once, version many times“. Najveću pozornost studenata privukao je novi virtualni studio gdje je samo stol fizički prisutan, dok u pozadini zeleno platno prikazuje što god scenaristi zamislili.

Studenti su pokazali veliko zanimanje za organizaciju rada novinskih redakcija u BBC-u te iz prve ruke vidjeli kako se unaprjeđuju radni procesi, podiže kvaliteta medijskog sadržaja i stvara pozitivno radno ozračje u jednoj od najboljih svjetskih medijskih kuća.

No, uz elektroničke medije, VERN’ovi su novinari nedavno također stjecali i dodatna praktična znanja iz fotografskog medija. U okviru nastave na predmetu Fotonovinarstvo studenti i njihovi profesori posjetili su izložbu poznatog njemačkog modnog i umjetničkog fotografa Petera Lindbergha, koja je bila postavljena u Zagrebu.

Krasnodar Peršun, fotoreporter i VERN’ov predavač, studentima je objasnio kako bogatstvo Lindberghove fotografije nije samo u odabiru pravog motiva i dobroj kompoziciji, već i u mogućnosti da spoji statično i dinamično u jednom prizoru. Fokus često nije samo na osobi koju snima, već i na onome što se oko nje zbiva, naglasio je Peršun.

(surađivali: Jana Bušić i Ivor Krapac)