Studenti druge godine VERN’ovog preddiplomskog stručnog studija Novinarstva u okviru su nastave na predmetu Tematsko izvještavanje, kod profesora Martina Milinkovića, u seriji predavanja ugostili brojne zvijezde iz svijeta medija, glazbe i filma. Gostujuća su predavanja bila tematski podijeljena – film, kazalište, televizija i glazba – a led je prvi probio Dražen Ilinčić, zaštitno lice HTV-a i emisije “Pola ure kulture”. Studentima je dočarao sve svoje uspone i padove, avanturu koju svakodnevno doživljava na nacionalnoj televiziji te kako je biti filmski kritičar u Hrvatskoj.

Filmske su razgovore studenti nastavili i s poznatim scenaristom Igorom Mirkovićem, tvorcem popularnog hrvatskog hita “Sretno dijete”. On im je prenio svoja životna iskustva iz vremena Azre i Praćke, te ispričao kako se profilirao kao sudionik velike glazbene industrije koja je u 80-ima punila koncertne dvorane.

U sličnom je neformalnom tonu gostovao i Dalibor Matanić, jedan od najboljih hrvatskih filmskih redatelja, čiji se pozitivan stav jako svidio studentima. Baš kao i pozitivan stav i energija glumca Gorana Bogdana, koji je pričao o filmskim snimanjima na brojnim lokacijama.

Pravo osvježenje nakon “muških gostovanja” bila je Dora Ruždjak Podolski, kazališna redateljica i nekadašnja voditeljica Dubrovačkih ljetnih igara. Ekscentrična, vedra i puna duha studentima je objasnila kako joj je bilo raditi kao redateljica najvećeg događaja u Hrvatskoj od njezinog osamostaljenja – ceremoniji obilježavanja ulaska u Europsku uniju.

Seriju gostovanja nastavio je Nikša Bratoš, poznati producent, aranžer i čovjek koji svira najviše instrumenata na svijetu, koji je sa studentima podijelio svoja iskustva s glazbene scene te otkrio što misli o današnjim internetskim sadržajima.

A upravo je sadržaj, ali onaj medijski, bio u fokusu gostovanja Antonije Mandić, voditeljice RTL-ova talk showa Studio 45. Antonija je studentima objasnila kako joj je bilo izvještavati s brojnih događaja po svijetu, s kakvim se sve novinarskim izazovima susretala, a iznijela je i pokoju anegdotu u radu sa slavnima .

Iduća gošća, s kojom je surađivala i Antonija, bila je hrvatska glumica i scenaristica Jelena Veljača. Autorica većine hrvatskih dnevnih serija (sapunica) studentima je neumorno pričala o svom poslu koji iznimno voli, a otkrila je kako osim scenarističkog obavlja i posao kreativnog producenta.

Zadnji u nizu medijskih ličnosti, koji je zaokružio dinamičan semestar, bio je Hrvoje Horvat, glazbeni kritičar i nekadašnji novinar omladinskog magazina “Polet”. Studentima, budućim novinarima, poručio je da se prime pisanja i već sada krenu stvarati svoje prve kontakte. Ova su gostujuća predavanja studentima bila itekako korisna jer su stekli nove spoznaje o tome kako “stvari iz teorije u novinarstvu i medijima funkcioniraju u praksi”.

8

(Mia Svilar)
Autor fotografija: Petra Karin, Nataša Jeličić, Sven Petrak