Superbrands je po prvi puta u Hrvatskoj uveo istraživanje tržišta kao temelj ocjenjivanja Superbrandova. Ove su godine oznake podijeljene na dvije vrste. Jednu je dalo stručno vijeće, a drugu su formirali potrošači. Iako su na kraju priče svi potrošači, struka je sve gledala kroz prizmu četiri karakteristike: pouzdanost, razliku, kvalitetu i emotivni naboj. Potrošači su gledali kroz prizmu svojih osobnih preferencija s naglaskom na ove osobine ali i na osobni dojam. Istraživačka kuća Hendal razvila je metodologiju i provela istraživanje. Istraživanje je provedeno primjenom kvantitativne metode: on line CAWI (Computer Assisted Web Interviewing).

brand kultura foto

Hrvatska je izabrala – DOBRI BRENDOVI pokreću emocije

 

Veliko istraživanje tržišta Superbrands Consumer je istraživanje čiji je glavni cilj utvrditi percepciju i stavove potrošača prema brendovima podijeljenim u 23 kategorije. Uz manje modifikacije, istraživanjem su obuhvaćeni brendovi koje je ocjenjivalo i stručno vijeće: ocijenjeno je 670 brendova.

250 brendova nagrađeno je Superbrands statusom s oznakom Consumer. Popis se nalazi u magazinu.

Zagrebačka agencija Dhar Media vlasnik službene licence za Superbrands Hrvatsku i Sloveniju pokrenula je u ožujku magazin o kulturi brendiranja – Brend kultura u kojem možete pročitati sve o spomenutom istraživanju, a nalazi se na ovom linku: dharmedia/docs/brend_kultura_2 na 18-19 stranici.

Marijana Plovanić, direktorica agencije Hendal za magazin Brend kultura izjavila je da prvenstvena razlika leži u imidžu proizvoda koji mora biti dobro definiran i kvalitetno komuniciran. Potrošači trebaju osjetiti vezu s proizvodom, osjećati se dobro i ponosno jer koriste taj proizvod. Naravno, o kategoriji proizvoda te posebno ciljnoj skupini ovise druge karakteristike koje treba komunicirati.

Vesna Sekalec, direktorica Superbrands projekta za Hrvatsku i Sloveniju, smatra da je u Hrvatskoj svijest o ulozi brendiranja i investicija i cijeli njegov proces još uvijek nedovoljna. Često se na brendiranje gleda kroz dijelove koji sačinjavaju cjelokupni proces. Najčešće izostaje kvalitetno strateško planiranje i dobra komunikacijska strategija. U dinamičnom tržišnom okruženju nerijetko se zanemaruje lakoća kojom je moguće izgubiti jednom dosegnutu poziciju na tržištu. Zato je uvijek potrebno dodatno istaknuti pomno građenu kvalitetu, različitost, pouzdanost i emociju. Superbrands oznaka jasan je odraz stava stručnjaka i potrošača i najbolji način da još jednom istaknete da imate upravo ono što vaš kupac očekuje.

Lea Brezar, direktorica agencije Dhar media, izjavila je da pažljivo osmišljenom strategijom možemo utjecati na svakog potrošača, definirajući u njoj neke neopipljive razlike koje će dobiti konzumacijom usluge ili korištenjem određenog proizvoda. Stoga smatra da je korištenje Superbrands znaka logičan nastavak svake komunikacije.

POPIS: Brendovi Superbrands Consumer, 21.05.

 

Cover Superbrands Consumer

BRAND KULTURA MAGAZIN- U vrijeme kada su brandovi izgradlili jednu cijelu kulturu, kada se lakše nego ikada povezujemo s određenim proizvodima jer s nama dobro komuniciraju, odlučili smo vam svako tromjesečje pokloniti jedno izdanje baš o tim temama iz struke.

Dhar media agencija