Poslovni korisnici smatraju da im društvene mreže omogućuju bržu i jednostavniju komunikaciju s klijentima, korisnicima i potrošačima, a sve je više njih koji su putem društvenih mreža unaprijedili poslovanje ili pronašli nove poslovne partnere.

Čak 88 posto tvrtki u Hrvatskoj u svome poslovanju koristi Facebook, a zanimljivo je da ih sve više koristi Google+ – njih čak 23 posto, pokazalo je istraživanje o poslovnom korištenju društvenih mreža koje je za tvrtku Ping Pong dvosmjerne komunikacije provela agencija za istraživanje tržišta, Masmi. Istraživanje je provedeno među zaposlenima u marketinškim i komunikacijskim odjelima vodećih tvrtki u Hrvatskoj.

Velika većina ispitanih društvene mreže smatra iznimno korisnim marketinškim i PR alatom (58 %), no tu je još uvijek i trećina tvrtki koja smatra da nemaju koristi od izlaska na društvene mreže (28 %). Pokazalo se i da društvene mreže omogućuju jednostavniju i bržu komunikaciju s klijentima, korisnicima i potrošačima (45 %), a sve je više njih koje su na društvenim mrežama pronašle nove poslovne partnere (32 %).

Najkorisnijom društvenom mrežom poslovni korisnici u Hrvatskoj i dalje smatraju Facebook (61 %), a sve više se probija i Google+ kojega smatra najkorisnijim čak 17 posto ispitanih.

Svoju prepoznatljivost na društvenim mrežama tvrtke ozbiljnije grade u većini slučajeva tek u posljednje dvije godine (36 %), a mnogi su se brendiranju u ovom području posvetili tek u posljednjih godinu dana (32 %) ili tek u posljednjih šest mjeseci (14 %).

Svoju prisutnost na Facebooku većina ocjenjuje zadovoljavajućom (48 %), uspješnima se smatra trećina (32 %), dok manji broj ispitanih nije zadovoljan svojim aktivnostima na najpopularnijoj društvenoj mreži (11 %).

Ovi rezultati pokazuju da se o komunikaciji i brendiranju na društvenim mrežama sve više strateški promišlja. Tvrtke svoju komunikaciju prilagođavaju novim trendovima, a u mnogim je slučajevima pomno isplanirana strategija na društvenim mrežama pozitivno utjecala i na poslovne rezultate. No s obzirom na gotovo svakodnevne novitete i pojavu novih društvenih mreža, nije nimalo lako držati korak u ovom području“, izjavila je Manuela Šola, direktorica tvrtke Ping Pong dvosmjerne komunikacije.

Istraživanje, naime, pokazuje i da tvrtke iznimno malo pozornosti posvećuju praćenju pravila društvenih mreža o promocijama. Čak 20 posto uopće ne prati nova pravila, 10 posto njih tek namjerava obratiti pozornost na pravila o promociji, a 36 posto ih se ponekad informira o novim pravilnicima.

Društvene mreže i kao alat za praćenje konkurencije

O tome koliko tvrtke ozbiljno shvaćaju svoju prisutnost na društvenim mrežama govori i podatak da većina sa svojim fanovima komunicira svakodnevno (19 %), a čak trećina i nekoliko puta na dan (31 %). S obzirom na to da je community menadžment relativno novo zanimanje, taj je posao u velikoj većini slučajeva povjeren osobama unutar tvrtke (74 %), dok se manji dio njih odlučio za specijaliziranu agenciju ili za osobu izvan tvrtke (11 %).

Iako se ovoj vrsti komunikacije pridaje sve veća pozornost, budžeti koji se za nju koriste su i dalje iznimno mali. 67 posto ispitanih je odgovorilo da iz svog marketinškog i PR budžeta za komunikaciju na društvenim mrežama izdvaja od 0-5 posto budžeta, 5 posto ih izdvaja do 10 posto budžeta, a samo ih 3 posto izdvaja više od 15 posto svog proračuna za komunikaciju na društvenim mrežama.

„Zanimljiv je i podatak da čak 40 posto ispitanih priznaje da društvene mreže koristi i za svakodnevno praćenje aktivnosti konkurencije, a trećina ih ponekad prati nove poslovne poteze svojih tržišnih konkurenata“, pojašnjava Manuela Šola.

Među poslovnim korisnicima još uvijek nije dovoljno prepoznata važnost edukacije u području društvenih mreža pa tako istraživanje pokazuje da polovica ispitanih nikada ne pohađa edukacije o društvenim mrežama, značajan broj ih pohađa vrlo rijetko (36 %), a samo manji broj se na njih odlučuje kad ima vremena (10 %).

Velika većina tvrtki svojim zaposlenicima nije odredila pravilnik za korištenje društvenih mreža (82 %), no takve pravilnike ipak primjenjuje 18 posto tvrtki u Hrvatskoj.

Društvene su mreže postale i sve veći izvor informacija pa se putem njih informira već pet posto ispitanih. No i dalje prednjače online mediji putem kojih do informacija dolazi najveći dio korisnika (73 %), dok se taj udio u klasičnim medijima sve više smanjuje (21 %).

 

 

PingPong_MASMI_istrazivanje2012_blog