Protekla godina bila je obilježena predstečajnim nagodbama, što je naročito u posljednje vrijeme potaknulo brojna nagađanja pa i špekulacije. Predstečajne nagodbe postale su nešto poput nogometa – svi nešto o njima znaju, a malo tko zna sve. Slučajevi pojedinih tvrtki koje su prošle kroz predstečajne nagodbe podigli su svijest javnosti o opravdanosti načina otpisa dugovanja.

Zbog činjenice da je veliki broj tvrtki u Hrvatskoj prošao kroz predstečajne nagodbe, važno je analizirati komunikaciju tih tvrtki za vrijeme trajanja predstečajne nagodbe.

Ključno za uspjeh predstečajnih nagodbi bila je pravovremena i transparentna komunikacija sa svim ključnim javnostima, ponajprije sa samim vjerovnicima. Tvrtke koje su komunicirale na ovakav način tijekom cijelog procesa predstečajne nagodbe imaju sada pozitivnu percepciju u javnosti te se i njihovi vjerovnici u konačnici ne žale.

Cilj komunikacije u predstečajnoj nagodbi je njegovanje odnosa sa svim vjerovnicima zbog pridobivanja potpore i sklapanja predstečajne nagodbe. Ovakvo postavljenom strategijom dodatno se izgrađuje povjerenje i ugled. Zbog toga su sve tvrtke u predstečajnim nagodbama morale prije svega pomno odrediti svoje stakeholdere za predstečajnu nagodbu sukladno planu nagodbe te ih redovito obavještavati o svim poduzetim koracima i budućim planovima te samom načinu isplate dugovanja.

Osim uključivanja vjerovnika, važno je komunicirati vijesti vezane za predstečajnu nagodbu prema medijima. Ako tvrtke ne komuniciraju proaktivno prema medijima, mediji sami stvaraju sliku o njima te se stvaraju brojne manipulacije o kompaniji koja je prošla kroz predstečajnu nagodbu iako je sve učinjeno prema  Zakonu i svim ostalim pravilima.

Zbog činjenice da su se oko velikog broja tvrtki koje su prošle kroz predstečajnu nagdobu postavila brojna pitanja, analiza njihove komunikacije pokazuje kako te tvrtke nisu pravovremeno i transparentno komunicirale s javnosti o svojoj predstečajnoj nagodbi.

Upravo to je i dovelo da sada takve tvrtke imaju ugrožen ugled, ali i reputaciju što se može ne tako jednostavno i brzo ponovno izgraditi.

Suzana Opačak, savjetnica

IM&C-logo-02-rgb