Uvjeti korištenja

 

UVJETI KORIŠTENJA

 

Dobrodošli čitatelji!

PRglas Vam omogućava korištenje sadržaja i usluga koje je regulirano dolje navedenim uvjetima korištenja. Smatra se da korisnici portala u svakom trenutku znaju i u potpunosti razumiju ove uvjete korištenja.

Portal https://www.prglas.com (u nastavku PRglas) u privatnom je vlasništvu fizičke osobe Morene Begić. Tehnička realizacija portala i prodaja oglasnog prostora ugovorno je ustupljena agenciji za tržišne komunikacije IBS promocija d.o.o.

Sadržaj i usluge portala te njihove promjene

PRglas nudi svojim korisnicima sadržaje podijeljene u 22 teme, kolumne renomiranih PR stručnjaka, vijesti u obliku slika, fotogaleriju, mogućnost objavljivanje vlastitog sadržaja te usluge korištenja PR business karte te web shopa.

Portal zadržava pravo ukidanja, ali i izmjene izgleda, sadržaja i uvjeta korištenja bez prethodne najave istih, te nije odgovoran za bilokakve štete nastale učinjenim promjenama.

Prihvaćanjem ovih uvjeta korištenja korisnik se slaže da će usluge portala uključivati reklame, obavijesti, poruke administratora i slične poruke za redovito obavještavanje posjetitelja/korisnika portala i normalno funkcioniranje svih sadržaja i usluga portala.

Autorska prava

Sadržaj na web portalu PRglas zaštićen je autorskim pravima. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na PRglasu ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka PRglasa ili na bilo koji način koji može uzrokovati štetu PRglasu ili bilo kojoj trećoj strani.

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na PRglasu mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika i na njihovu vlastitu odgovornost uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava te prava trećih osoba.

Ako korisnik smatra da je došlo do povrede autorskih prava na portalu, o tome je dužan izvijestiti uredništvo portala PRglas koristeći adresu: redakcija@prglas.com.

Pravila preuzimanja članaka

Sadržaj na web portalu PRglas.com zaštićen je autorskim pravima. Dokumenti, fotografije, podaci i informacije objavljeni na PRglasu ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka redakcije PRglasa ili na bilo koji način koji može uzrokovati štetu PRglasu ili bilo kojoj trećoj strani. Ako ste dobili dozvolu redakcije za prenošenje članka s web portala PRglas, to možete učiniti pod sljedećim uvjetima:

 • obvezno je prilikom prenošenja autorskog djela u zaglavlju naznačiti izvor i autorstvo djela (PRglas.com) – obvezno je u tijelu teksta prenesenog autorskog djela naznačiti oznaku web stranice na kojoj se nalazi izvorni članak odnosno autorsko djelo koje se prenosi,
 • za objavljivanje odnosno reproduciranje, distribuiranje i/ili priopćavanje javnosti fotografije ili videozapisa potrebno je zatražiti posebnu pisanu suglasnost uredništva PRglasa ili se direktno javiti vlasniku fotografije. Strogo je zabranjeno prenošenja i objavljivanja sadržaja (članaka, videozapisa i fotografija) bez pismene suglasnosti.

Posebne napomene – Pixella: korištenje fotografija bez odobrenja PIXSELLA nije dozvoljeno! Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i podložno je kaznenoj odgovornosti.

Napomena: Tekstovi koji se prenose s drugih portala i web stranica, prenose se u izvornom obliku i ne lektoriraju se, osim po dogovoru. Za istinitost i vjerodostojnost podataka u prenesenim člancima ne odgovaramo.

Prenošenje sadržaja s web portala PRglas u druge medije

Tiskani i elektronički mediji mogu prenositi autorska djela s web portala PRglas pod sljedećim uvjetima:

 • ako autor nije izričito zabranio reproduciranje, distribuiranje te priopćavanje javnosti svojeg djela te ako se autorsko djelo koristi u opsegu koji odgovara svrsi i načinu izvještavanja,
 • obvezno je prilikom prenošenja autorskog djela u zaglavlju naznačiti izvor i autorstvo djela (PRglas.com),
 • obvezno je u tijelu teksta prenesenog autorskog djela naznačiti oznaku web stranice na kojoj se nalazi izvorni članak odnosno autorsko djelo koje se prenosi,
 • za objavljivanje odnosno reproduciranje, distribuiranje i/ili priopćavanje javnosti fotografije ili videozapisa potrebno je pravovremeno zatražiti pisanu suglasnost uredništva PRglasa.

 

Linkovi na druge webstranice

Neki od linkova na portalu i uslugama vode na web stranice i usluge koje nisu u vlasništvu niti pod kontrolom portala PRglas. PRglas nije odgovoran za sadržaj tih stranica.

Registracija korisnika i posjetitelja portala

Usluga korištenja  jedinstvene baze svih potrebnih usluga koje PR-ovac u svom poslovanju svakodnevno treba, smještene na karti poddomene portala PRglas s imenom PR Business map, cjenovno je definirana  na poddomeni  PR Business.

Registracijom za usluge korisnik dobiva podatke o korisničkom računu – korisničko ime i lozinku. Korisnik je dužan čuvati podatke o korisničkom računu, te je u potpunosti odgovoran za svu štetu nastalu neautoriziranim korištenjem svog korisničkog računa.
Završetkom registracije korisnik prihvaća odgovornost za sve aktivnosti uzrokovane uporabom usluga.

Uredništvo portala zadržava pravo ukinuti ili uskratiti mogućnost korištenja korisničkog računa i/ili jedne ili više usluga za koje je korisnik registriran, bez prethodne najave ili objašnjenja.

Uredništvo portala ne snosi odgovornost za štetu nastalu ukidanjem korisničkog računa i/ili jedne ili više usluga  za koje je korisnik registriran.

 

Obaveze korisnika

Korisnicima portala strogo je zabranjeno:

 • objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće hrvatske i/ili međunarodne zakone te bilo kojeg uvredljivogili štetnog sadržaja
 • objavljivanje, slanje i razmjena informacija za koje posjetitelj zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima
 • lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe
 • manipuliranje identifikatorima kako bi se prikrilo porijeklo sadržaja kojise objavljuje ili šalje putem usluga portala
 • objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom
 • objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja, ili putem obmane
 • svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računalne datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme
 • prikupljanje, čuvanje i objavljivanje osobnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika
 • objavljivanje reklamnih poruka – smatra se da je objavom reklamne poruke izvršena narudžba sponzoriranog članka prema važećem cjeniku portala i da je osoba/tvrtka koja je napisala takvu objavu istu spremna i platiti

 

Zaštita privatnosti

Uredništvo portala poštuje privatnost korisnika i posjetitelja portala. Podatke iz procesa registracije te ostale podatke o korisniku, uredništvo portala neće davati na uvid trećoj strani. Podaci o korisniku neće biti dostupni trećoj strani osim u slučaju kada je takva obaveza regulirana zakonom.

Uredništvo portala se obavezuje da će čuvati privatnost korisnika portala, osim u slučaju teškog kršenja pravila portala ili nezakonitih aktivnosti korisnika.
Pravila komentiranja

Komentari objavljeni na portalu ne odražavaju stav vlasnice, uredništva niti korisnika portala. Stavovi autora u njihovim člancima također nisu stavovi uredništva, stoga ono ne snosi odgovornost za štetu nastalu prema drugom korisniku ili trećoj osobi zbog ovih Uvjeta i pravila komentiranja.

Svaki prekršaj pravila komentiranja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korištenja na korisničkom računu. Redakcija je jedina ovlaštena za interpretaciju pravila.

Korisnički računi, upozorenja i zabrane korištenja

 • Korisnički računi vlasništvo su davatelja usluge i svaka zloporaba istih je kažnjiva.
 • Svaki korisnik ima pravo registrirati i koristiti jedan korisnički račun. Višestruke registracije i korištenje više korisničkih računa mogu dovesti do zabrane svih korisničkih računa.
 • Nakon što je korisnik upozoren, korisnički račun koji omogućuje komentiranje sadržaja može biti suspendiran od 7 do 30 dana, a u ekstremnim slučajevima i dulje. Izbjegavanje suspenzije otvaranjem drugog računa nije dopušteno. Korisnički račun može biti zabranjen za stalno ako korisnik nakon isteka kazne opet prekrši pravila.
 • Korisniku se pristup komentiranju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja.
 • Redakcija zadržava pravo cenzuriranja postova što će biti naznačeno u tim postovima.

 

Ponašanje pri komentiranju

 • Strogo je zabranjeno veličanje totalitarnih režima, govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili spolnoj osnovi te psovke. Kršenje te zabrane kažnjavati će se s tjedan dana zabrane pristupa portalu PRglas.
 • Izravne prijetnje drugim korisnicima, subjektima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije su zabranjene, a u ekstremnim slučajevima i podložne kaznenom progonu.
 • Postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, moralno upitnog i uvredljivog sadržaja je zabranjeno.
 • Strogo je zabranjena uporaba tzv. keyeva, hackova, crackova ili drugog materijala ilegalne prirode, uključujući ilegalne stranice za download. Kazna je trajna zabrana korištenja korisničkog računa.
 • Oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatnih informacija vezanih za tekst zabranjeno je na cijelom forumu i u komentarima, kao i u prijavi za komentiranje.

U slučaju ostavljanja linkova na način naveden u prethodnom odjeljku, smatra se da se stranica na koju vodi link slaže s oglašavanjem prema sljedećem cjeniku:

 • tekst do 100 riječi + link na stranicu = 500.00 kn + PDV
 • tekst preko 100 riječi + link na stranicu = 1,000.00 kn + PDV
 • Postavljanje sadržaja koji nije vezan uz temu nije dopušteno i može biti razlog za upozorenje. Ovo uključuje i postove kojima je jedina svrha upozoravanje na kršenje pravila.
 • Vrijeđanje drugih korisnika i/ili redakcije te neprikladno izražavanje je kažnjivo.
 • Spamanje (postanje besmislenih i nesvrsishodnih poruka) nije dopušteno i može nakon upozorenja rezultirati vremenski ograničenom ili trajnom zabranom.
 • Pisanje velikim slovima smatra se vikanjem te se neće tolerirati, osim u slučaju kad se velika slova koriste za naglašavanje ili isticanje dijelova posta.
 • Lažno predstavljanje ili izdavanje za člana redakcije može biti razlog za upozorenje i u ekstremnim slučajevima – trajnu zabranu uporabe korisničkog računa.

Žalbe

 • Smatrate li da ste nepravedno kažnjeni, kontaktirajte administratora koji vam je odredio kaznu.

Odluka uredništva je konačna i na nju nemate pravo žalbe.

 

Posebne napomene – Pixella; Korištenje fotografija bez odobrenja PIXSELLA nije dozvoljeno! Svako neovlašteno korištenje kršenje je autorskih i srodnih prava i i podložno je kaznenoj odgovornosti.

Napomena: Tekstovi koji se prenose s drugih portala i web stranica, prenose se u izvornom obliku i ne lektoriraju se, osim po dogovoru. Za istinitost i vjerodostojnost podataka u prenesenim člancima ne odgovaramo.

Pravila preuzimanja članaka

Sadržaj na web portalu PRglas.com zaštićen je autorskim pravima. Dokumenti, fotografije, podaci i informacije objavljeni na PRglasu ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka redakcije PRglasa ili na bilo koji način koji može uzrokovati štetu PRglasu ili bilo kojoj trećoj strani. Ako ste dobili dozvolu redakcije za prenošenje članka s web portala PRglas, to možete učiniti pod sljedećim uvjetima: – obvezno je prilikom prenošenja autorskog djela u zaglavlju naznačiti izvor i autorstvo djela (PRglas.com), – obvezno je u tijelu teksta prenesenog autorskog djela naznačiti oznaku web stranice na kojoj se nalazi izvorni članak odnosno autorsko djelo koje se prenosi, – za objavljivanje odnosno reproduciranje, distribuiranje i/ili priopćavanje javnosti fotografije ili videozapisa potrebno je zatražiti posebnu pisanu suglasnost uredništva PRglasa ili se direktno javiti vlasniku fotografije. Strogo je zabranjeno prenošenja i objavljivanja sadržaja (članaka, videozapisa i fotografija) bez pismene suglasnosti.