Zagreb Be There nova je mobilna aplikacija nastala u suradnji Turističke zajednice grada Zagreba s reklamnom agencijom Bruketa&Žinić OM i digitalnom agencijom Brlog. Ova mobilna aplikacija nudi posjetiteljima Zagreba upoznavanje grada na neuobičajen način predlažući im različite tematske puteve za obilazak grada uz pomoć pametnih telefona. Aplikacija zasada nudi pet mogućih ruta od kojih svaka predstavlja Zagreb na ponešto drugačiji način; Space Explorer, Hidden Spots, Indie Zagreb, Refreshing Zagreb i Classic Zagreb.

blank razmak red

Nikola Žinić, kreativni direktor reklamne agencije Bruketa&Žinić OM, opisao je što se krije u pozadini ideje nastanka ove aplikacije.

U Zagrebu je došlo do naglog porasta backpackera i hostela, a oni traže i specifičan pristup u komunikaciji. Istraživanje je pokazalo kako najviše vole neotkrivena mjesta u Zagrebu, nešto što ne postoji u klasičnim turističkim vodičima, vole insajderske preporuke koje dobivaju od vlasnika hostela i ljudi koje su upoznali u Zagrebu. Aplikacija je zapravo nastala kao nastavak komunikacijske platforme You Should Have Been There, koju smo radili za TZ grada Zagreba prošle godine.

Žinić navodi kako je aplikacija kreirana u suradnji s timom iz TZ-a grada Zagreba, Ameliom Tomašević, Zlatanom Muftićem, Jasenkom Mandžuka, Petrom Maršić Buljan i Nikolom Vujovićem, a Turistička zajednica grada Zagreba ističe kako je aplikacija nastavak suradnje s agencijom započete na projektu You Should Have Been There.

Inovativnost aplikacije u pogledu upoznavanja grada Zagreba je ta što ona omogućuje da samo putem vlastitog pametnog telefona dožive Zagreb kao da poznaju insidera koji će im pokazati manje eksponirana mjesta u gradu, a pri tom ih još i nagrađuje i omogućuje jednostavno dijeljenje iskustva s putovanja putem društvenih mreža, koja se mogu pratiti putem hashtaga #BeThereZagreb, ističe Žinić.

Zasada je predstavljeno pet ruta od kojih svaka predstavlja Zagreb na drugačiji način. Turistička zajednica grada Zagreba navodi kako se planiraju dodavati i nove rute, a postojeće možda mijenjati te širiti mreža partnera.

Kada se osobe checkiraju uz pomoć aplikacije na većini lokacija iz rute, otključavaju se nagrade. Tin Kadoić, kreativni direktor digitalne agencije Brlog, rekao nam je točnije o čemu se tu radi.

Htjeli smo insajderske preporuke učiniti još zanimljivijima pretvaranjem iskustva istraživanja grada u igru u kojoj korisnici mogu osvojiti nagrade. Riječ je o takozvanom gamification principu koji pravila i načine interakcije iz videoigara preslikava na stvarni svijet.

Korisnici Zagreb Be There aplikacije trebaju se virtualno checkirati, odnosno prijaviti, na svakoj lokaciji do koje stignu, a kada dovrše, čekaju ih nagrade poput popusta na ulaznice i sličnog kod naših partnera na projektu, a to su: Muzej prekinutih veza, Lauba, Tehnički muzej, NextBike i Zoološki vrt grada Zagreba, detaljnije objašnjava Turistička zajednica grada Zagreba.

Za kraj, Kadoić i TZGZ ističu dosadašnju uspješnost ove aplikacije.

Brojke korisnika preko Google Playa te preko iTunesa svakodnevno rastu. Osim što korisnicima aplikacija pomaže da što bolje upoznaju naš grad, ona isto tako pomaže i u promociji Zagreba jer svi posjetitelji prijavljivanjem na pojedine lokacije dijele i fotografije na društvenim mrežama te time dodatno promoviraju glavni grad Hrvatske.

Download the app Zagrebb be there

Zagreb Be There