Gost trećeg Masterclass predavanja, prvog u ovoj akademskoj godini, bio je izv. prof. dr. sc. Božo Skoko s temom “Identitet i imidž Hrvatske u EU i okruženju”.

U ponedjeljak je u 17 sati započelo Masterclass predavanje kojem je prethodila dodjela Dekanove nagrade za najuspješnijeg studenta diplomskog studija i studenta prve godine preddiplomskog studija, te Dekanova nagrada za najbolje znanstveno i stručno ostvarenje. Dekan Bernaysa mr. sc. Damir Jugo uručio je nagrade studenticama Renati Sopek kao studentici preddiplomskog studija i Leni Perdijić, studentici diplomskog studija, za najviši ostvareni prosjek ocjena. Treću Dekanovu nagradu dobila je Suzana Jovanović za posebno studentsko ostvarenje za projekt humanitarnog karaktera „Komuniciraj humanitarno“. Projekt je pod Suzaninim vodstvom okupio brojne studente, profesore i suradnike te ih potaknuo da pomognu onima kojima je potrebna pomoć drugih.

Nakon završene svečanosti dodjele nagrada, jedan od naistaknutijih stručnjaka za odnose s javnošću izv. prof. dr. sc. Božo Skoko održao je predavanje. Na predavanju se osvrnuo na utjecaj hrvatskih gospodarskih i vanjskopolitičkih uspjeha na cjelokupan imidž države. Govorio je o razmjeru iskorištenosti događaja ulaska Hrvatske u Europsku uniju s ciljem poboljšanja imidža zemlje među ostalim članicama EU-a. Istaknuo je činjenice kako nas Google vidi kao lijepu državu, kako prvenstveno stereotipi grade identitet te kako je brand zapravo lijepo upakirani nacionalni identitet. Zatim je pomoću rezultata dvaju istraživanja prikazao kako druge države percipiraju nas.

Dotaknuo se teme globalizacije i da je svijet jedinstveno tržište te da je ogromna konkurencija među zemljama. Zbog toga države moraju postati komunikacijski subjekti, a ne objekti. Imidž se stvara kroz ono što i kako radimo, što proizvodimo, načinu kako govore drugi o našoj državi i kako mi pričamo o njoj. Skoko smatra da su ljudi, turistička ponuda i kulturna događanja važni faktori koji državu čine brandom. Zaključak predavanja je da je još uvijek prisutan utjecaj Jugoslavije i da smo ušli u Europsku uniju kao atraktivna turistička destinacija.

Hrvatska nema jasnu strategiju za upravljanje imidžom u EU i regiji. Ako se ne predstavimo dovoljno svjetskoj javnosti, ostavljamo drugima mogućnost da nas etiketiraju. Ako se sami ne pobrinemo za vlastiti imidž, to će zasigurno učiniti netko umjesto nas. Pitanje je samo u kakvom će nas svjetlu oni prezentirati. Moramo stvoriti konkurentan identitet.