Iznimno sam ponosan na projekt Artificial Intelligence in Public Relations (AI in PR) jer je važno osuvremeniti opći pristup komunikaciji u Hrvatskoj, poručio je Mario Aunedi Medek, predsjednik Hrvatske udruge za odnose s javnošću povodom svečanog otvorenja projekta AI in PR.

Cilj nam je informirati sveučilišne profesore i predavače o novostima iz područja umjetne inteligencije kako bi unaprijedili i proširili svoja znanja te ga prenijeli na studente komunikologije i odnosa s javnošću. U suradnji s Američkom ambasadom, osmislili smo serijal edukacija za studente, buduće PR stručnjake i političke komunikatore kojima ih unaprjeđujemo i osposobljavamo za brojne poslove u struci. Naš glavni cilj uvijek je bio i uvijek će biti privući studente i profesore, educirati ih i kontinuirano se baviti aktualnim pitanjima te tako unaprijediti struku. Kako bismo pratili globalne komunikacijske trendove i napretke, a pritom postali etički vođeni podacima, projektom AI in PR doveli smo nešto novo u Hrvatsku. Ova suradnja s cijenjenim stručnjacima iz svjetskih tvrtki koje razvijaju i koriste umjetnu inteligenciju omogućava njima i nama jedno uzbudljivo i poučno iskustvo, poručio je Mario Aunedi Medek, predsjednik Hrvatske udruge za odnose s javnošću povodom svečanog otvorenja projekta AI in PR.

Kako i priliči jednom projektu vezanom za umjetnu inteligenciju, konferencija otvorenja projekta AI in PR održana je online, putem Facebooka Hrvatske udruge za odnose s javnošću, jučer u večernjim satima. Moderatori konferencije Andrea Čović Vidović i Mario Aunedi Medek razgovarali su s domaćim stručnjacima u područjima tehnologije i komunikacije, dekanom osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Tomislavom MatićemDamirom Jugom, dekanom Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays te potpredsjednicom Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI, Hajdi Ćenan koji su prokomentirali izazove, prilike i prijetnje umjetne inteligencije u eri 5G tehnologije i digitalizacije.

Znanstvenici i stručnjaci iz komunikacijske industrije u Hrvatskoj imaju puno prostora za povećanje znanja o utjecaju tehnologija umjetne inteligencije na područje odnosa s javnošću. Potaknuti time, članovi HUOJ-a pokrenuli su, po prvi puta, interdisciplinarni projekt u Hrvatskoj koji spaja elektrotehniku i računarstvo s odnosima s javnošću, pod nazivom AI in PR. Riječ je o nizu online edukacija namijenjenih sveučilišnim profesorima i predavačima te studentima – našim budućim PR stručnjacima. Za mlade nade PR-a organiziran je serijal od pet specijaliziranih predavanja vodećih američkih stručnjaka za umjetnu inteligenciju. Predavači iz SAD-a odabrani su u suradnji s Američkim društvom za odnose s javnošću (PRSA) i Američkim udruženjem za unapređenje umjetne inteligencije. U projekt su uključeni i studenti Fakulteta elektronike i računarstva te Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu.
Mojim kolegama i meni, kao članovima Američkog Veleposlanstva u Hrvatskoj, velika je čast biti dio jednog ovako inspirativnog i edukativnog projekta. Inicijativa povećanja znanja studenata i profesora o brojnim segmentima tehnologije umjetne inteligencije nešto je što zaista treba svakom društvu. Stručno usavršavanje i povezivanje različitih područja poput komunikacijskog i tehničkog, postaje sve potrebnije s obzirom na to da njihove vještine postaju sve više komplementarne u današnjem tehnološki izazovnom okruženju. Kroz projekt AI in PR osnažujemo veze između PRSA-e i njene sestrinske organizacije HUOJ-a, jačajući potencijalnu daljnju suradnju između vrhunskih američkih i hrvatskih komunikacijskih stručnjaka, istaknula je predstavnica Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu zadužena za odnose s partnerima, Elise Crane.

Paralelno sa stručnim predavanjima za studente održavat će se i pet radionica o inovativnim metodama poučavanja umjetne inteligencije u komunikacijama za eminentne hrvatske stručnjake. Usavršavat će se profesori koji predaju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Sveučilištu VERN’, Sveučilištu u Dubrovniku, Visokoj komunikacijskoj školi Edward Bernays u Zagrebu, Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu, Sveučilištu Sjever u Varaždinu, Sveučilištu u Osijeku, Sveučilištu u Dubrovniku, Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te Sveučilištu u Zadru. Sveučilišni predavači naučit će kako pametno upotrebljavati umjetnu inteligenciju te kako promicati akademski i profesionalni integritet svojih studenata posebno u domeni akademskog pisanja te u političkom komuniciranju i javnim poslovima koji ih čekaju u budućnosti.

Neka od imena hrvatskih stručnjaka koji će sudjelovati u projektu su redoviti profesor Mato Brautović s odjela za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, Danijel Labaš, redoviti profesor i pročelnik Odsjeka za komunikologiju Hrvatskih studija u Zagrebu, Marina Đukić, docentica na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Ivan Pakozdi, prodekan za razvoj i pročelnik Katedre za odnose s javnošću na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment, te Violeta Vidaček-Hainš, redovita profesorica na Katedri za organizaciju Fakulteta za organizaciju i informatiku u Varaždinu.

HUOJ okuplja PR stručnjake i druge komunikacije eksperte, uključujući studente komunikologije, a sve s ciljem osposobljavanja, stručnog usavršavanja i informiranja svojih članova, kao i poboljšanja standarda PR profesije i njezina ugleda u široj javnosti. Snimka jučerašnje konferencije dostupna je na Facebook profilu Udruge, a više informacija o novom projektu AI in PR i općenitom radu HUOJ-a, može se pronaći na Instagramu, kao i na LinkedIn profilu Udruge.

Podijeli objavu
Prethodni članakVERN: Osnivačica i direktorica portala Journal.hr Iva Radić za studente PR-a održala predavanje o brendiranju
Sljedeći članakBernaysovac Filip Marinović izabran za predsjednika Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske
HUOJ je strukovna udruga i okuplja djelatnike koji se bave poslovima vezanim za odnose s javnošću radi unapređenja struke kao i zaštite njihovih interesa kroz različite djelatnosti predviđene Statutom udruge. Udruga radi na obrazovanju i stručnom usavršavanju članova, organizira godišnje konferencije za odnose s javnošću, radionice i stručne rasprave i dodjeljuje godišnju strukovnu nagradu Grand PRix. HUOJ je 2007. pokrenuo stručnu biblioteku „PRint“ (PR international) u kojoj je dosad objavljeno 11 stručnih knjiga i priručnika - prijevoda eminentnih svjetskih i djela naših autora. Rad udruge organiziran je prema sekcijama (Sekcija za javni sektor i nevladine udruge, Sekcija za DOP, Sekcija za korporativne komunikacije, Studentska sekcija), radnim grupama (Radna grupa za digitalne komunikacije, Radna grupa za obrazovanje u OSJ HUOJ edu, Radna grupa za HUOJ certificiranje, Radna grupa za istraživanje stanja u struci) te lokalno po podružnicama HUOJ-a ( Dalmatinska podružnica, Dubrovačka podružnica, Primorsko-istarska podružnica, Podružnica središnje Hrvatske, Slavonska podružnica) Više možete pročitati na: huoj.hr.