„Plišane igračke za obrazovanje“ je kampanja koju su prije 12 godina zajednički pokrenule zaklada IKEA Foundation te organizacije UNICEF i Save the Children. Zamisao je vrlo jednostavna – za svaku plišanu igračku ili dječju knjigu kupljenu u robnoj kući IKEA, od 9. studenog 2014. do 3. siječnja 2015., zaklada IKEA Foundation donira jedan euro projektima za obrazovanje djece.

Cilj ove kampanje je pružiti kvalitetno obrazovanje djeci iz zemalja u razvoju koja žive u siromaštvu, a dosad je njome prikupljeno 67 milijuna eura koji su omogućili da više od 11 milijuna djece u 46 zemalja ostvari svoje pravo na kvalitetno obrazovanje.

Osim toga, IKEA svake godine, u sklopu kampanje „Plišane igračke za obrazovanje“, izda dječju knjigu u kojoj su likovi plišane igračke. Ovogodišnja dječja knjiga, „Princeza i žabac“, vodi male čitatelje u Bajkovitu šumu u kojoj će saznati što znači pravo prijateljstvo. Knjigu je napisao višestruko nagrađivani švedski pisac Ulf Stark, a ilustrirala je Silke Leffler.

Ove godine IKEA je uvela i jednu novost u kampanju „Plišane igračke za obrazovanje“ – natjecanje u crtanju. IKEA poziva djecu iz svih zemalja u kojima postoje robne kuće IKEA da nacrtaju svoju plišanu igračku iz snova.

Natjecanje će se odvijati u restoranu robne kuće IKEA Zagreb prema rasporedu:
12.- 14.11. i 19.- 21.11. (od srijede do petka) od 16:00 do 19:30
15. i 22.11 (subota) od 10:00 do 19:30
16. i 23.11 (nedjelja) od 10:00 do 17:30
U natjecanju mogu sudjelovati djeca IKEA FAMILY članova do (i uključujući) 12 godina starosti.

U svakoj će se zemlji odabrati 20 finalista, a njihovi će se crteži poslati tvrtki IKEA of Sweden u Älmhult. Žiri sastavljen od stručnjaka za razvoj dječjih proizvoda odabrat će 10 pobjedničkih crteža na temelju jedinstvenosti dizajna. Igračke s pobjedničkih crteža proizvest će se kao dio posebne, ograničene kolekcije plišanih igračaka tijekom sljedeće godine. Pobjednici će biti objavljeni početkom siječnja sljedeće godine, a nova, ograničena kolekcija plišanih igračaka u robnim će kućama diljem svijeta biti dostupna od jeseni 2015. I, naravno, za svaku kupljenu plišanu igračku, donirat će se 1 euro organizacijama UNICEF i Save the Children.

softtoyad_digi_v2