UDARNE VIJESTI S NASLOVNICA NAJKONZUMIRANIJIH DNEVNIH NOVINA U TRAVNJU 2016.

Travanj 2016. godine odabrali smo za kratak pregled aktualnosti u najkonzumiranijim hrvatskim dnevnim novinama. Izabrali smo tako tri dnevna lista:

  • 24 sata
  • Večernji list
  • Jutarnji list

Kriterij za odabir medija bio je konzumacija, čitanost istih (prema istraživanju agencije De facto produkcije iz Zagreba).

Bilježili smo one vijesti koje su zauzimale čitavu naslovnicu ili su bile najuočljivije, što znači da potencijalno utječu na javno mnijenje ili jednostavno traže i zadržavaju pažnju šire publike.

Napominjemo da je ovo samo “ad hoc” pregled, a ne znanstveno istraživanje.

Podatke koje smo dobili prikazali smo na ukupno 6 slika (označene od 1.1. do 3.2.).

Zanimalo nas je ponavljaju li se, ako da u kojoj se mjeri ponavljaju, kao udarne, pa samim time i postaju pričama mjeseca.

Na slikama pod temom “ostalo” nalaze one naslovne teme koje su se u travnju u određenom mediju pojavile samo jednom kao prve.

Za svaki smo medij na drugoj slici prikazali sve teme s naslovnica grupirane u tematske sklopove.  

Izdvojili smo ukupno 66 različitih tema koje su plasirane kao udarne vijesti. Zbog veće preglednosti nismo bilježili doslovne naslove priloga, već smo ih razvrstali pod teme i tematske sklopove koji su dobili nazive prema svom sadržaju.

U travnju izrazito dominantne teme su politika (reforma Vlade, komentari na rad iste, problemi unutar vodećih stranaka, međusobne svađe, premijer…) i afere (velika pljačka u MUP-u).

Na naslovnicama se rijetko nađu neke ”veselije” teme, no ipak ih ima. Izdvojit ćemo neke u travnju: Istrijanka Katarina (107) najstarija Hrvatica; Super jela s roštilja, kuharica na dar (24 sata); zatim Hrvatski BUM – gospodarstvo iznenadilo u 2015. (Večernji list).

VEČERNJI LIST (dnevni tisak)

 

Pregled udarnih vijesti TRAVANJ 2016.docx

U travnju su na naslovnicama Večernjeg lista najčešće teme vezane za politiku. Jednako su zastupljene prve tri teme, dvije se odnose na Vladu (ocjena i komentari na rad iste te reforme) te tema vezana za intervjue. Na naslovnicama su najavljeni veliki intervjui sa strategom MOST-a Nikolom Grmojom, zatim predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović te austrijskim ministrom vanjskih poslova Sebastianom Kurzom. Sljedeće tri teme također su jednako zastupljene, svaka s udjelom od 6,67%. Ostale su teme samo na jedan dan ”zavrijedile” mjesto na naslovnici.

Na slici koja slijedi (slika 1.2.) prikazane su sve teme s naslovnica Večernjeg lista razvrstane po tematskim sklopovima.

Pregled udarnih vijesti TRAVANJ 2016.docx

Ukupno gledajući sve teme s naslovnica Večernjeg lista, čak je 70% vezano za politiku, slijedi tematski sklop koji se odnosi na gospodarstvo te afere. S najmanjim su se udjelom na naslovnicama u travnju javile teme vezane za crkvu, školstvo te životne priče.

 

JUTARNJI LIST (dnevni tisak)

Pregled-udarnih-vijesti-TRAVANJ-2016.docx-2

U travnju je na naslovnicama Jutarnjeg lista udarna tema velika pljačka u MUP-u (pljačka u Heinzelovoj; perači novca – ispovijest pokajnika; ukradeni novac pripadao peruanskom narkokartelu?; priveden bivši šef policije), slijedi tema vezna za Inu i MOL, to jest arbitražni postupak koji se vodi između države i mađarske naftne kompanije u slučaju Ina (Božo Petrov o Ini; Hrvatska ne smije prodavati udjele u Ini; MOL-ov svjedok protiv Hrvatske). Slijede 3 teme koje su jednako zastupljene ne naslovnicama: nesreće, reforme Vlade te posjet turskog predsjednika Zagrebu.

Pregled udarnih vijesti TRAVANJ 2016.docx

I na naslovnicama Jutarnjeg lista udarne vijesti najčešće su vezane za političke teme, ukupno 57%, slijedi tematski sklop vezan za afere (pljačka u MUP-u, obavještajna afera). Slijedi crna kronika s udjelom od 7%, te najmanje zastupljene na naslovnicama Jutarnjeg lista: gospodarstvo, školstvo te životne priče.

 

24 SATA (dnevni tisak)

Pregled udarnih vijesti TRAVANJ 2016.docx

Udarne vijesti na naslovnicama 24 sata su one vezane za nesreće, nestale, nesreće u prometu, nasilje, to jest crna kronika. Slijede teme vezane za ljudske priče i sudbine (duplo veća noga žene i ne prestaje rasti, najstarija Hrvatica…). Reforma Vlade kao udarna vijest čini udio od 13%, a velika pljačka u MUP-u 10%. Ostale su se teme kao udarne ne naslovnici javile samo jednom.

Pregled udarnih vijesti TRAVANJ 2016.docx

Udarne vijesti vezane za političke teme najzastupljenije su i u ovim dnevnim novinama (27%), no znatno manje nego li kod Večernjeg (70%) i Jutarnjeg (57%) lista. Slijedi crna kronika (23%), te tematski sklop vezan za ljudske priče i sudbine koji je jednako zastupljen kao i onaj vezan za zabavu, poklone, nagradne igre (17%). Najmanje su zastupljene afere te reality show.