Povodom prvog regionalnog foruma komunikacijskih lidera IZAZOV 2015, namjenjenom profesionalcima iz područja marketinga, odnosa s javnošću i digitalnih komunikacija iz kompanija i agencija, organiziran je susret sudionika s medijima, a povodom informiranja o temama, ciljevima i sudionicima predstojećeg Foruma. Ideja foruma je da kroz interaktivan sadržaj i razmjenu iskustava doprinese razvoju marketinške i PR industrije, ali i potakne regionalnu suradnju između agencija i kompanija.

“Sve uspješne kompanije vode računa o komunikaciji, posebno dokazujući stratešku važnost te funkcije i direktnu vezu između kvalitetne komunikacije i dobrog poslovanja. Bez napredne komunikacije nema razvijenog tržišta, a da bi tržište napredovalo, neophodne su prilike za dijalog i edukaciju, kao što je ovaj forum”, istaknula je Tamara Bekčić, direktor i suosnivač agencije Chapter 4 i predsjednik Društva Srbije za odnose s javnošću. Tamara Bekčić će na Forumu moderirati panel pod nazivom “Budžeti – više igrača, manje kolača”.

“Glavni trend koji će obilježiti advertising industriju u ovoj godini, i kod nas i u svijetu, bit će transformacija. Agencije i klijenti će se morati transformirati i prilagoditi izazovima koje donosi digitalno-tehnološka revolucija. Približavanje današnjem kupcu zahtijeva nove strategije i taktike, drugačije organizirane timove, relevantnije poruke, nove alate i kanale u potpuno novom vremenskom okviru koji nikad nije bio kraći”, rekao je u toku druženja s medijima Ivan Živković, direktor agencije Pioniri Communications.

“Drago mi je što imamo priliku da već na početku godine, na prvom u nizu foruma ovog tipa, razmijenimo iskustva, ideje, upoznajemo se bolje i na taj način korak po korak podižemo i kompletnu struku na višu razinu. Želimo da na ovom forumu podijelimo naša iskustva iz područja odnosa s javnošću, i ono što smo stekli kao dio Telenor grupe koja posluje na 13 svjetskih tržišta”, rekla je Ana Ćorković, PR Specialist u kompaniji Telenor, koja će tokom foruma organizirati radionicu na temu “Plasiranje komercijalnih kampanja u tradicionalne i online medije”.

“IZAZOV 2015 je ideja. Ako svi budemo pomogli, tako što ćemo biti hrabri i raditi najbolje što znamo, forum može pomaknuti zemljopisne, kreativne i profesionalne granice. Sigurna sam da će ovo biti okupljanje godine u profesiji, a predviđam da će IZAZOV prerasti u skup na kojem će se tražiti mjesto više”, ocijenila je Sonja Nenić Andreev, menadžer za odnose s javnošću kompanije Knjaz Miloš. Kompanija Knjaz Miloš će tokom Foruma održati radionicu pod nazivom “Nisu sve vode iste”.

Teme prvog regionalnog foruma komunikacijskih lidera bit će usmjerene na trendove u integriranim komunikacijama, o čemu će govoriti predstavnici najvećih domaćih agencija i kompanija. O stanju na tržištu marketinških komunikacija zemalja u regiji govorit će predstavnici agencija iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BiH i Makedonije. Teme konferencije bit će i tenderi, odnosno pitchevi za angažman agencija, kao i budžeti i očekivanja klijenta od agencija za uloženi novac. Poseban segment konferencije bit će posvećen poticanju dijaloga između agencija i kompanija, tokom kojeg će predstavnici kompanija odgovarati na strukovna pitanja predstavnika agencija.

Forum će biti održan u novootvorenom beogradskom hotelu Radisson Blu Old Mill, koji je prijatelj događaja, a koji će i aktivno sudjelovati kroz interaktivne radionice kompanija. Pored hotela Radisson Blu, svoje studije slučaja agencijama će predstaviti i kompanije: Toyota Adria, Henkel Srbija, Microsoft, Knjaz Miloš, Telenor, UniCredit banka, Confluence Property Management (Ušće Shopping Centar), Bambi, Eurobank i Registar nacionalnih internet domena Srbije. Na forumu IZAZOV 2015 bit će predstavljeno i najnovije istraživanje stanja struke u regiji, koje su zajedno pokrenuli Marketing mreža i istraživačka agencija MASMI.