U sedmoj Noći kazališta, koja je u subotu pod sloganom “Bit(n)i ili nebit(n)i” održana u 42 grada diljem Hrvatske, izvedeno je 125 predstava a gledalo ih je više od 37 tisuća posjetitelja, izvijestili su organizatori.

U programu je sudjelovalo 85 institucija na 78 lokacija. Gledatelji su, osim u predstavama, mogli uživati i u osamdesetak popratnih programa, kao što su druženja s glumcima, glazbeni performansi, te izložbe.

“Posjetitelji su uživali u bogato pripremljenom programu svih sudionika i zadržali se u kazalištima do dugo u noć, a broj od 37 tisuća gledatelja diljem Hrvatske pokazao je da smo ipak bitni”, izvijestila je voditeljica ureda Noći kazališta Nada Kruljac. Ljubitelje kazališta nije omeo ni ružan kišni dan, jer ih “čarolija kazališta” uvijek privlači, napomenula je.

Prve predstave počele su u zagrebačoj Sceni Ribnjak, koja je s programom počela već u ponoć i minutu u subotu. U jutarnjim i popodnevnim terminima uživali su oni najmanji, a kasnovečernje programe pogledala je starija publika.

Većina je karata bila besplatna, u nekim kazalištima cijena ulaznica bila je simbolična, a interes je bio golem – karte su mahom razgrabljene danima unaprijed ili čim su puštene u optjecaj, a mnoge su dvorane na kraju bile prekapacitirane, budući da se nastojalo omogućiti da što više zainteresiranih sudjeluje u programima.

Ove se godine inicijativi priključilo još sedam europskih zemalja, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Slovačka i Srbija.

“Jesmo li ‘Bitni ili nebitni’ pokazali smo, a do sljedeće Noći kazališta posjećujte redovito svoja kazališta”, poručila je Kruljac.

12079330_1030121480342687_6892245721508273843_n