m

Počeo je sedmi po redu najveći regionalni festival komunikacijske industrije, Weekend Media Festival, koji i ove godine u Rovinju okuplja oko 4000 sudionika. Tomislav Ricov, idejni pokretač i direktor festivala, otkrio nam je svoj put karijere te pojedinosti nastanka i organizacije WMF-a.

Javnosti je Ricov otprije poznat kao DJ u Kulušiću, Gjuri, Aquariusu, Saloonu… te kao pokretač Blue Moon programa, Tom Tom Cluba i Studia 54 kojima je propagirao funk i disco glazbu. To razdoblje njegova života uvelike je imalo utjecaj na razvoj daljnje karijere, posebice početkom 1998. kada počinje raditi u agenciji Digitel.

Ljubav prema glazbi me u potpunosti odredila u kasnijem profesionalnom životu. Kao DJ organizirao sam prve evente bez da sam uopće znao što su eventi. Posebno tematske partye sa scenografijom, programom i ostalim stvarima koje čine event. U to vrijeme interes za evente naglo raste, tako da se može reći da sam bio u pravo vrijeme na pravom mjestu. U prvoj advertising agenciji zaposlio sam se tako što sam puštao glazbu na njihovom božićnom party-u. Kasnije u karijeri glazba je ostala važan dio u svemu što sam radio.

2002. osnovana je agencija Da! koja organizira prvi Weekend Media Festival, a poznata je i po Minivalu, festivalu mladih i neafirmiranih bendova te Plavom zubu, festivalu filma snimljenog mobitelom.

Agencija Da! se odmah nakon nastanka pozicionirala kao lider na tržištu. Neskromno, mislim da je Da! i pomogao razvoju event tržišta u Hrvatskoj, gdje smo ubrzo počeli parirati drugim europskim državama. Sveukupno smo producirali više od 1000 eventa.

Tomislavova ideja Weekend Media Festivala rodila se još u Digitelu, a prvi WMF je bio uspješniji nego što je bilo očekivano.

Do ideje za Weekend došao sam još dok sam vodio jednu tvrtku u Digitel carstvu, TV produkciju Ring Multimedia. Bio sam na nekoliko TV festivala poput MipTV u Cannesu i Picnic u Amsterdamu i došao na ideju da napravim festival koji će po prvi put okupiti sve medijske profesionalce iz regije. Bio je veliki rizik tako nešto pokrenuti u vrijeme kada nije bilo nikakve prave suradnje u regiji. Nismo imali pojma koliko će projekt biti uspješan. Izgleda da smo prepoznali pravu potrebu i uspjeh je bio vidljiv već na prvom festivalu; prijavilo se više od 1400 sudionika. Mi bi bili sretni i s 400.

Ricov pokreće agenciju Pepermint 2010. godine, a nedugo nakon toga propada agencija Da!.

Agencija Da! je nastavila producirati evente za klijente Digitel Komunikacija, s vremenom je propala. Pepermint ja osnovan kao agencija koja će stvarati vlastite projekte a ne servisirati potrebe klijenata za event managmentom. Zapošljavamo 6 radnika, ponosni smo na sve projekte, Dan D, Weekend i najnovije dijete vintage festival Dolce Vita.

Weekend Media Festival je javnosti poznat i po svojoj stalnoj lokaciji – gradu Rovinju. Osim idealnog prostornog rješenja u staroj tvornici duhana, WMF je ondje pronašao i svog generalnog pokrovitelja – tvrtku Adris.

Rovinj nam je bio prvi odabir, drago mi je da smo uspjeli. U Rovinju smo dobili informaciju da nemaju pogodan event prostor za nas pa smo ga sami izmislili, staru tvornicu duhana. To je bio pun pogodak. Kombinacija dobrog programa, zabave, Rovinja i kraja ljeta bila je ključna za uspjeh festivala. Našli smo idealnog partnera u Adrisu, bez kojeg festival jednostavno ne bi postojao.

Ricov otkriva i kako odražava popularnost WMF-a već sedmu godinu za redom te na koji se način svake godine odabire tema, program i predavači.

Najvažnija stvar kod planiranja festivala svake godine je zanimljivost i relevantnost programa te izmišljanje novih atraktivnih sadržaja kako bi festival učinili boljim od prethodnih godina Teme i predavače odabiremo po principu zanimljivosti i aktualnosti. Na Weekendu zanimljivi ljudi pričaju o važnim temama u opuštenoj atmosferi. Svake godine izmislimo nešto novo –  projekti Bal Cannes i Somo Borac pun su pogodak. Potreba za godišnjim okupljanjem regionalne komunikacijske i medijske industrije ne može nestati. Na nama je da svake godine napravimo dobar program (i dobru zabavu). Uključujemo i druge industrije u festival, tako da mogu slobodno reći da je Weekend ventralno okupljanje i regionalnog biznisa.

Osim toga, Tomislav je ukratko prokomentirao stanje struke odnosa s javnošću i novinarstva u našoj državi.

PR industrija je razvijena i u suglasju sa svjetskim trendovima. O temi novinarstva se raspravlja na ovogodišnjem Weekendu, web i društvene mreže unijele su dosta promjena u poimanju novinarstva u Hrvatskoj. Izazovi su veliki.

Za kraj najavljujemo kako će na današnjem programu Weekend Media Festivala s početkom u 12:30 h sudionici imati priliku čuti zanimljivo predavanje dr. sc. Dejana Verčiča, profesora i pročelnika Centra za marketing i odnose s javnošću na Sveučilištu u Ljubljani, pod nazivom “Smart odnosi s javnošću”.

 

 

Vezani članci:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA  weekendmediafestival.com/
Koja je budućnost odnosa s javnošću?