Poslovica kaže: veži konja gdje gazda kaže.

Problem s društvenim mrežama je što ne znamo tko je gazda. Nekad su to PR-ovci, nekad marketingaši. Nekad kleti IT-jevci. Sve ovisi o tome tko drži budget za digitalne komunikacije.

Trebamo više ljubavi između piarovaca i marketingaša

Mnogi od nas su došli u ove vode upravljanja društvenim mrežama iz neke prethodne komunikacijske profesije koja značajno određuje naš pristup, predznanje i od koga tražimo budget. Ja sam došao iz PR-a i sklon sam razmišljanju o društvenim mrežama kao produžetku PR-a, odnosno kao otvaranje firme/brenda dvosmjernoj komunikaciji. Morao sam se dodatno obrazovati za digitalni marketing kako bih mogao s potpunim razumijevanjem i suvislo razgovarati s klijentima i nuditi im najbolja rješenja.

Dvije stvari su potpuno izvjesne danas, u 2014. godini.

Nema default recepta tko je gazda digitalnog

Kompanije su i dalje uglavnom organizirane po principu silosa. Silos čiji je direktor bliže upravi i bolje zna objasniti ROI svojeg djelovanja ima veću vjerojatnost da će raspolagati budgetom za društvene mreže. Najbolji primjeri su kada marketingaši, PR-ovci i IT-jevci surađuju, razumiju riječnik i KPI-jeve jedni drugih i znaju se dogovoriti oko (zajedničkih) KPI-jeva, ključnih poruka i smisla komunikacije na društvenim mrežama. Uglavnom nam treba više ljubavi i razumijevanja između piarovaca, marketingaša i IT-jevaca.

Sve komunikacijske branše su se promijenile

Najočitiji dokaz za tu tvrdnju je činjenica što se marketingaši koji upravljaju društvenim mrežama trebaju znati nositi s PR posljedicama, krizama kao i osmišljavati PR-ovski tip sadržaja. PR-ovci moraju razumijeti povezanost aktivnosti na društvenim mrežama s digitalnim marketingom i aktivno doprinositi konverzijama, poboljšanju učinkovitosti web siteova i naučiti zakupljivati medije (npr Facebook) i kreirati oglase. Iz koje god branše da ste došli na društvene mreže, morali ste nešto naučiti, prilagoditi se i otvoriti javnosti.

Koja su vaša iskustva; tko kod vas drži budget za društvene mreže?