Photo: Pixsell

Oko 70 hrvatskih poduzetnika, koji se bave eko proizvodnjom, zatražilo je od 16 hrvatskih oglašivačkih agencija pomoć u kreiranju komunikacije koja bi trebala doprinijeti njihovom uspješnom tržišnom nastupu. Jedna od agencija koje su se priključile projektu Zelena ideja je i TBWA\Zagreb. Razgovaramo s njenim direktorom Senadom Mehdinom.

TBWA\Zagreb je dio Omnicom Grupe, jedne od najvećih agencijskih grupacija na svijetu koja posluje u oko 100 zemalja svijeta. Koliko se osjećate sigurnim na tržištu pod tim kišobranom, šta za vas u Hrvatskoj znači pripadati jednoj tako velikoj i uspješnoj mreži?

Pripadnost “velikima” u današnje vrijeme ne nudi nikakvu garanciju za uspjeh, niti nužno sigurnost u ovom turbulentnom vremenu. Kompleks malih tržišta i nedostatak budgeta na istima, na strani klijenata, dodatno utječe na poslovanje.

S druge pak strane, osjećaj pripadnosti velikoj svjetskoj grupaciji je sjajan u smislu prezentacije globalnog credentialsa koji, dakako, utječe na percepciju na lokalnom tržištu.

Koliko ste danas angažirani na projektima globalnih klijenata mreže TBWA, a koliko u radu s klijentima iz regije i koji su vaši najveći klijenti?

U našem svakodnevnom poslovanju većinom smo angažirani na projektima za neke od naših globalnih klijenata.

U zadnje vrijeme omjer se sve više mijenja u korist  regionalnih klijenata, kao i internacionalnih klijente koji nemaju status našeg globalnog klijenta.

Naši klijenti su Nissan, Vichy, La Roche-Posay, Visa, LEGO, Gsk, Henkel, BEKO, Michelin

Djelujete na području nekoliko država Adriatic regije. Kako ste zapravo organizirani?

Točno.TBWA\Zagre, kao dio Omnicom Grupe, ujedno je i 50% vlasnik  OMD-a (media buying agencije) u Hrvatskoj.

Regionalni hub, koji je u sastavu šire CEE regije, organiziran je u Ljubljani i pokriva zemlje bivše države i dodatno Bugarsku.

Regionalni hub, osim nužne konsolidacije finacijskih izvještaja i analiza, u funkciji je centra iz kojeg brzo i efikasno razmjenjuemo ideje i iskustava s kolegama iz regije i ostatka naše kreativne mreže.

Što biste istakli kao najveće konkurentske prednosti vaše agencije?

Brz, iskusan i fleksibilan tim koji je u najkraćem mogućem vremenu spreman kvalitetno odgovoriti na bilo koji od zahtjeva potencijalnog klijenta iz domene našeg poslovanja.

Ova se godina bliži svom kraju. Kakvom je ocjenjujete i kakva je vaša vizija za narednu godinu, hoće li biti bolja?

Ova godina bila je puna izazova u svakom smislu. Smanjenja budgeta globalnih i regionalnih klijenata, kao i produbljenje krize koje se reflektira i na naše poslovanje, ne pomažu razvoju.

Konstantno smo u situacijama da se od nas očekuje da uz minimalne troškove generiramo dodatne benefite, kako za naše klijente, tako i za nas kao agenciju.

Iskreno se nadamo pozitivnim promjenama u 2014. Očekuje nas mnoštvo izazova na poslovnom planu, kako u radu s našim klijentima, tako i interno u pripremi modela poslovanja koji će nam omogučiti daljnji kvalitetan profesionalni razvoj i, vjerujem, optimističniju budućnost.

Kampanja koja vam se najviše dopala u 2013 godini (agencije TBWA Zagreb ili neke druge)?

Nissan QQ 360 kampanja (auto industrija), Svakoga treba malo potaknuti  za Erste banku, Nešto sa strane za HPB i dodatno bih izdvojio Prošla baba s kolačima za Iskon.

Priključili ste se hrvatskim agencijama u potpori projekta Zelena ideja.

Da, uvjereni smo  da je Zelena ideja odlična ideja!

Zašto ste se odlučili priključiti ovoj HURA-inoj inicijativi?

Držimo da je svaka akcija ili projekt koji promiče održivi razvoj i eko proizvodnju, uz konkretan financijski ili promidžbeni support tom sektoru, dobrodošla i korisna ideja u kojoj ćemo rado sudjelovati. Istovremeno, socijalna i društvena osjetljivost utkane su u same temelje korporacijske kulture TBWA mreže.

Zelena ideja kao HURA-ina inicijativa, osim što promovira našu struku ujedno je i direktna prilika za agencije da upoznaju i svoje potencijalne klijente u skoroj budućnosti. Kvalitetno izvršena usluga za klijenta i uspjeh predloženog rješenja, osim što će stvoriti direktnu korist za klijenta zasigurno u reciprocitetu pridonose kredibilitetu agencije i otvaraju vrata za novi posao.

Jeste li već imali prilike surađivati s nekim od ekoloških proizvođača ili raditi na nekom eko orijentiranom projektu?

TBWA\Zagreb sudjelovala je svojim radom u zadnjih nekoliko godina u nizu projekata koji su imali za cilj promicanje društveno odgovornog ponašanja. Sigurni smo da će se takav oblik suradnje uspješno ostvariti i na ovom eko orijentiranom projektu.

Vjerujete li da marketingom možemo pokrenuti pozitivne promjene u društvu i gospodarstvu?

Da, naravno. Kvalitetna, fokusirana i relevantna komunikacija odnosno promidžba i promocija pozitivnih koncepata i ideja pomaže pokretanju, ali i konkretnoj realizaciji, ostvarenju pozitivnih promjena u svim segmentima društva.