blank razmak red
Prenosimo članak s Mashable gdje se vidi da je Svjetsko prvenstvo u Brazilu događaj o kojem se najviše priča na Facebooku i to prije nego je prvenstvo došlo do osmine finala.

Kao što autor članka kaže, među poduzećima koje uživaju u Svjetskom prvenstvu svakako je i Facebook. Baš je ta društvena mreža objavila prije tjedan dana da je Svjetsko prvenstvo generiralo više od milijardu interakcija na stranici učinivši ga tako najvećim događajem u Facebook povijesti.

Sve interakcije, koje uključuju lajkanje, komentiranje, postove generirane su od strane 220 milijuna Facebook korisnika. Unatoč popularnosti prvenstva, ovo je i dalje samo 17% od ukupne baze Facebook korisnika.

Kad se svjetsko prvenstvo uspoređuje s drugim događajima ovakve vrste, vidi se da su Zimske olimpijske igre u Sočiju generirale samo 120 milijuna interakcija od strane 45 milijuna ljudi, a Super Bowl 185 milijuna interakcija od strane 50 milijuna korisnika.

Uzrok popularnosti Svjetskog prvenstva se može pronaći u interakcijama generiranim od strane glavnih igrača, pogotovo iz reprezentacije Brazila. Dobar primjer su Neymar, strijelac Brazila koji je  generirao sedam od top 10 najpopularnijih postova o svjetskom prvenstvu ili njegov suigrač David Luiz.

Jedna od zvijezda Facebooka je i američki golman Tom Howard kao i polufinalna utakmica Brazil – Njemačka koja je generirala erupciju komentara, share i raznolikih fotografija. Kako se finale bliži očekuje se dodatni rast aktivnosti na društvenim mrežama.

Svi su upoznati i sa sveprisutnim hashtagom #worldcup2014 kao i hashtag za svaku pojedinu utakmicu što dokazuje moć komunikacije i dijeljenja informacija putem društvenih mreža.

 

FIFA 2014.