Bliži nam se Svjetski tjedan glaukoma od 08. do 14. ožujka 2015. godine. Svjetsko glaukomsko udruženje prošlogodišnju javnozdravstvenu akciju ”Zaustavimo glaukom” u Hrvatskoj ocijenilo je iznimno uspješnom. Ove će godine Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja, uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva, organizirati kampanju u cijeloj Hrvatskoj.

Zbog podizanja svijesti i znanja o glaukomu među pučanstvom i liječnicima u Hrvatskoj, planirane aktivnosti tijekom tjedna glaukoma uključivat će izradu pisanog materijala o glaukomu, izradu radio- i TV-spota, radio- i TV-emisije, kao i akcije mjerenja očnog tlaka u rizičnim skupinama na 19 lokacija u Hrvatskoj (Zagreb, Bjelovar, Karlovac, Sisak, Pula, Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik, Virovitica, Čakovec, Koprivnica, Varaždin, Požega, Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci).

Ove je godine stručni dio posebno posvećen podizanju razine znanja i razmjeni iskustava o glaukomu među oftalmolozima u Hrvatskoj. Planirajte osloboditi svoje vrijeme od 08. do 14. ožujka 2015. godine i uključite se u nacionalnu kapanju ”Zaustavimo glaukom”.

Posebno ste pozvani da u subotu 14. ožujka u Centru Kaptol u Zagrebu dođete i sudjelujete u jednodnevnom stručnom simpoziju ”Glaukomski dan u glaukomskom tjednu”. Cilj organizatora je stvoriti praktični simpozij sa strukturom kratkih i jasnih prezentacija i što aktivnijom diskusijom.

Ako niste nikada mjerili Vaš očni tlak, a imate 40 godina i više ili netko u vašoj obitelji boluje od Glaukoma…dođite, saznajte više o glaukomu i izmjerite Vaš očni tlak u 18 gradova diljem Hrvatske.

KLIKNI NA PROGRAM DOGAĐANJA NACIONALNE KAMPANJE “ZAUSTAVIMO GLAUKOM“ od 08. do 14. ožujka 2015.

Kako prepoznati i liječiti glaukom?

  • Glaukom se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa.
  • Za početak je potrebno izmjeriti očni tlak i pregledati vidni živac.
  • Samo oftalmolog može pouzdano izmjeriti očni tlak, pregledati vidni živac, otkriti druge važne simptome ove bolesti i prepoznati rizične čimbenike; u slučaju sumnje na glaukom, uputit će bolesnika na daljnju dijagnostičku obradu.
  • Za preciznu dijagnozu potrebno je učiniti pregled prednjeg segmenta i očnog kuta (gonioskopija), pregled vidnog polja i procjenu stanja vlakana vidnog živca.
  • Glaukom se može liječiti lijekovima (kapi), laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i oštećenju vida u trenutku kada je glaukom dijagnosticiran.

Više na LINKU

 

doc.dr.sc. Mia Zorić Geber

Voditeljica Referentnog centra za glaukom Minisatrstva zdravlja RH

Doc.mr.sc. Mia Zorić Geber prevencija glaukom

Zagreb

JAVNOZDRAVSTVENA DOGAĐANJA ZA GRAĐANSTVO
12. ožujka
Besplatno mjerenje očnog tlaka
od 9 do 18 h – Centar Kaptol, Nova ves 17, 2. kat

14. ožujka SREDIŠNJI STRUČNI DOGAĐAJ
Stručni simpozij o glaukomu za sve liječnike i članove Hrvatskog oftalmološkog društva „Glaukomski dan u glaukomskom tjednu“, od 8.15 do 15 sati, Centar Kaptol, Zagreb, Nova ves 17, 2. Kat

KLIKNI NA PROGRAM DOGAĐANJA PO GRADOVIMA

 “ZAUSTAVIMO GLAUKOM“ 

od 08. do 14. ožujka 2015.