Dvadeset i peta obljetnica rada Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) obilježena je u petak navečer u Novinarskom domu, svečanošću na kojoj su se okupili sadašnji i bivši zaposlenici Hine, predstavnici partnerskih redakcija kao i političkog života Hrvatske.

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec čestitala je Hini obljetnicu, istaknuvši da su Hinine informacije pratile razvoj Hrvatske od njezina osamostaljenja te da Hina ima istaknute zasluge u tom razvoju.

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da Hina posluje pozitivno i da proizvodi većinu vijesti koje kolaju hrvatskim medijskim prostorom. Zahvalila je svima koji su pridonijeli razvoju Hine, sadašnjim i bivšim zaposlenicima. Riječi zahvale uputila je onima u hrvatskoj politici koji shvaćaju i razumiju važnost agencijskog izvještavanja i, što je još važnije, važnost da se politika u njega ne upliće jer je to “jedini način da zaštitimo ne samo medijski prostor nego i dostojanstvo bilo koje vlasti”.

Prema ravnateljici Valentić, pred Hinom je cilj usklađivanja potrebe svih hrvatskih građana za javnim servisom i istodobno da ona ostane na nogama u prilično okrutnoj tržišnoj utakmici.

Uz čast svima našim kolegama, očita vrijednost Hine leži u ozbiljnosti, netoleranciji na senzacionalizam i visokoj podignutoj ljestvici profesionalnih standarda, kazala je i poručila političarima da ne zaustave Hinu na tom putu.

Hinin dopisnik Ranko Mavrak kazao je da novinarski posao može raditi samo onaj tko ga voli, te da nitko u njega nije ušao očekujući da će lijepo živjeti. Za ostvarivanje ciljeva Mavrak smatra i da Hini treba potencijal mladih ljudi te financijska stabilnost.

Svečanom skupu posredstvom skype veze obratio se glavni tajnik Europskog udruženja novinskih agencija (EANA) Erik Nylen, koji je kazao da je Hina poštovana i cijenjena članica EANA-e te nepristranim, vjerodostojnim i brzim vijestima doprinosi hrvatskom medijskom i nemedijskom tržištu. “Medijska tržišta možda su se promijenila, no potreba demokratskog društva za servisom vijesti, na koji se građani mogu osloniti kako bi se informirali, nikada nije bila očitija nego u ovim teškim trenucima migracije i dramatičnih međunarodnih razvoja događaja”, kazao je Nylen.

Ističući Hinine recentne uspjehe, od završetka financijske godine s pozitivnom bilancom do tehnološkog napretka, Ministarstvo kulture u čestitki ocjenjuje da su rezultati impresivni. “Sve navedeno samo potcrtava činjenicu da je snažna, stabilno financirana Hina zalog očuvanja kvalitete našeg novinarstva. Svim Hininim djelatnicama i djelatnicima ovom se prigodom zahvaljujem na njihovom iznimnom angažmanu – bolji podsjetnik na Hininu presudnu važnost za čitavo medijsko polje ne bi se mogao poželjeti”, ističe Ministarstvo.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u svojoj je čestitki podsjetila da je prije dvadeset i pet godina, u borbi za neovisnost, mlada hrvatska država osnovala brojne institucije, a među prvima Hinu koja je u tim danima trebala domaćoj i svjetskoj javnosti prenijeti težnju nove demokratske strukture da svijetu predstavi novu državu. “Danas, dvadeset i pet godina kasnije, Hrvatska izvještajna novinska agencija izrasla je u jedan od stupova izvještavanja hrvatske i inozemne javnosti”, stoji u čestitki.

Puno uspjeha u daljnjem radu Hini su poželjeli i iz HDZ-a, a čestitke su uputili i bivši ravnatelj Hine Branko Salaj te njen prvi glavni urednik Vjekoslav Krsnik.

Hinu je zakonodavac (Sabor) osnovao 26. srpnja 1990. godine, gotovo godinu dana prije proglašenja neovisnosti Hrvatske, stvorivši nacionalnu novinsku agenciju kao važan komunikacijski kanal prema domaćoj i inozemnoj javnosti.

Danas je na neposrednoj proizvodnji i obradi medijskih sadržaja zaposlena 101 osoba, a u četvrt stoljeća kroz Hinu je prošlo 307 ljudi, od kojih su neki otišli u druge hrvatske medije ili strane agencije, a neki u politiku ili diplomaciju.

Hinini sadržaji danas se mogu naći u gotovo svim relevantnim hrvatskim medijima, a o dosegu i raširenosti njezinih vijesti i izvještaja govori podatak da, primjerice, tridesetak hrvatskih novinskih portala u prosjeku ima dnevno više od 800 objava Hininih vijesti, ne računajući tiskana i online izdanja novina.

Hina obilježava 25. obljetnicu djelovanjaZAGREB, 18. rujna 2015. (Hina) – Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) u petak službeno obilježava 25. godišnjicu rada uz program i domjenak koji će se održati u Hrvatskom novinarskom društvu, a povodom četvrt stoljeća postojanja i djelovanja na medijskoj sceni čestitke su joj uputili političari, bivši zaposlenici i europske novinske agencije.Više: http://mm.hina.hr/#vijest/9028873Video HINA/Zvonimir KUHTIĆ

Hina obilježava 25. obljetnicu djelovanjaZAGREB, 18. rujna 2015. (Hina) – Hrvatska izvještajna novinska agencija…

Posted by HINA on 18. rujan 2015