U jednom kraljevstvu vladao je mladi kralj. Jako su ga ljutile neravnine na cestama njegovog kraljevstva. Svaki put kad bi išao u šetnju spotaknuo bi se i pao.

Jednog dana izdao je naredbu da se cijelo njegovo kraljevstvo prekrije mekanim životinjskim krznom.

Kad je to čula dvorska luda, obuzeo ju je smijeh. Bez imalo bojazni savjetovao je kralja: “Pa to je nemoguće! Zašto ubijati životinje? Bolje uzmite dva komada krzna pa ih pričvrstite za svoja stopala!”

Kralju se svidio prijedlog dvorske lude.

Nepoznat autor

Srednji vijek pamti dvorsku ludu kao osobu na dvoru kralja koja je jedina mogla otvoreno kritizirati rad ili ponašanje kralja, a da ne bude kažnjena. Naravno, da bi to bilo moguće, dvorska luda je bila okarakterizirana kao neozbiljna i sklona šalama, odnosno cilj dvorske lude je bio da svojim govorom zabavlja kralja, ali i sve okupljene oko dvora.

Nekoliko stoljeća kasnije, točnije 2015. godine, lik dvorske lude u originalnom kontekstu je nestao, ali često možemo vidjeti kako matrica srednjovjekovne vladavine još uvijek postoji, u nešto drukčijem obliku i s nešto drugačijim likovima u društvu. Današnji vladari nazivaju se – političke elite i poduzetnici, a dvorske lude su poprimile naziv – stručnjaci za odnose s javnošću. Imajući to na umu, postavlja se pitanje – mogu li PR stručnjaci otvoreno reći svome klijentu da nije u pravu, da radi nešto krivo, a da ne dobiju otkaz?

Kako bi se bolje razumjela uloga stručnjaka za odnose s javnošću u ovom kontekstu, poslužit ću se jednom od definicija što je to uopće PR:

Public relations is a strategic communication process that builds mutually beneficial relationships between organizations and their publics.

Usporedimo ovu definiciju i djelovanje dvorske lude – PR stručnjaci upravljaju komunikacijskim procesom kako bi izgradili ili unaprijedili odnose između organizacije i njenih javnosti. Pri tome naravno moraju voditi računa o svim aspektima poslovanja, ukazivati na nepravilnosti i predlagati rješenja kako bi komunikacija bila učinkovita i ostvarila zacrtane ciljeve.

Ono što je nekad bio Srednji vijek, danas se zove – demokracija ili još popularnije „21. stoljeće“ – čime se pretpostavlja da smo totalitarizam, apsolutizam i sve ostale slične oblike vladanja ostavili iza sebe. Međutim, praksa zna biti nešto drukčija.

Važno je naglasiti kako sve organizacije ovise o svojoj internoj ili eksternoj javnosti, nekad je ta javnost pasivnija, a nekad aktivnija. Uloga PR stručnjaka je pratiti ono što radi organizacija, ali i kako javnosti reagiraju na ono što radi. Uloga PR stručnjaka NIJE podilaziti klijentu, već jasno i argumentirano ukazati i na pogrešne korake kako bi se sukladno tome kreirala strategija i komunikacija prema zainteresiranim javnostima. Štoviše, odgovornost je PR stručnjaka otvoreno reći klijentu kada griješi, dati mu savjet i ponuditi rješenje.

Nažalost, događa se da klijenti iskrene i otvorene kritike PR stručnjaka često ne shvaćaju kao nužne i dobronamjerne, što rezultira i otkazivanjem suradnje.

Kritika zna poljuljati čvrsto izgrađene temelje. To je zato jer se na kritiku gleda vrlo osobno! Međutim, PR stručnjak ne kritizira da bi kritizirao, nego s ciljem da savjetuje što je to što može utjecati na negativnu percepciju klijenta u javnosti te narušiti izgrađenu reputaciju. PR stručnjak pruža klijentu realnu sliku, bez uljepšavanja stvarnog stanja, a međusobno povjerenje i uvažavanje osnovna je pretpostavka uspješnog odnosa i ostvarenja rezultata.

Vođeni time, političke elite i poduzetnici trebali bi izbjegavati one koji im podilaze, i okružiti se PR stručnjacima koji poznaju principe biznisa, društva i komunikacije. Istina – slušati konstruktivne kritike i uključivati ih u svoje djelovanje je teži put, ali praksa pokazuje kako se baš to jedino isplati. Osim toga, dvorska luda kralja Solomona ostala je upamćena po citatu:

Laž koja laska sviđa se kralju. Istina što bliješti – ranjava i zbunjuje čak i najmudrije!

Ankica Mamić