Photo:Izvor

Za većinu PR-ovaca društvene mreže postale su dio njihovih svakodnevnih radnih aktivnosti, praćenje društvenih medija postalo je njihov radni zadatak, a komuniciranje putem njih, bilo radi širenja vijesti, predstavljanja tvrtke ili klijenata, komuniciranja s potrošačima ili jednostavno održavanja koraka s konkurencijom, postalo je nužnost ako žele zadržati položaj u galaktici zvanoj Društveni mediji.6

No osim ovih, sada već uobičajenih načina upotrebe društvenih medija, predlažemo Vam pet inovativnih načina na koje kao komunikacijski stručnjaci možete koristiti društvene medije:

1. Probijte se u glavne vijesti

Društveni mediji otvaraju niz mogućnosti i taktika kako se probiti među glavne vijesti i to u vrlo kratkom vremenu. Pozitivan primjer svakako je njujorška Javna knjižnica koja je kreativnom i smišljenom upotrebom društvenih mreža postala Javna knjižnica broj 1 u svijetu. Uvodeći Twitter u svakodnevnu praksu, uveli su i njujoršku Javnu knjižnicu u ciklus ključnih dnevnih vijesti.

2. Povezivanje s freelancerima također je jedna od stvari za koju možete upotrijebiti društvene medije. Pronaći freelance pisce, putopisce, dizajnere ili što vam već treba, a da nisu upisani u medijske baze podataka, može ponekad dobro doći kako bi se dobre vijesti daleko širile i dobar posao još bolje napravio.

3.  Kreirajte listu utjecajnih na društvenim mrežama

Premda većina PR agencija ima jake veze s medijima, agencije su počele nuditi svojim klijentima paket aranžmane unutar kojih im nude povezivanje s ljudima koji su utjecajni na društvenim mrežama (tzv. social influencesima).

4. Povežite se s medijima i događanjima

Sama priroda društvenih medija omogućuje PR stručnjacima da se „ubace“ gdje i kada se vijest događa, a ponekad upravo na društvenim mrežama mogu pronaći ljude koji su događaj i zabilježili. Kao da se polagano napuštaju stari načini telefoniranja i slanja elektroničke pošte kako bi se određene objave progurale u medije i zadobio medijski prostor i vrijeme. Zauzimanjem malo prostora u obliku statusa, twitta ili objave, na društvenim medijima moguće je postići veće učinke od beskonačnog tipkanja brojeva na mobitelu ili “copy-pasteanja” bezbroj adresa u „To“ i „CC“ polja e-maila.

5. Prenesite svoj NewsFeed iz virtualnog u stvarni svijet

Vjerojatno ste već odavno u svoju web stranicu uvrstili obavijest o postojanju svog Facebook, Twitter ili drugog profila na nekoj od društvenih mreža. No  računovodstvena tvrtka Freed Maxick dosjetila se kako putem društvenih medija pomoći svojoj tvrtki u pokretanju i unapređenju poslovanja. Lansiranjem digitalnih Twitter, a onda i Facebook jumbo plakata na  raskrižjima glavnih putova koji prikazuju vijesti s tvrtkinog Twitter i Facebook profila promovirajući njenu stručnost, usluge i iskustvo, pronašli su kreativan i efektan način kako stalno ostati na pameti ljudi svoje lokalne zajednice.

No jesu li se PR-ovci možda suviše zanijeli u naseljavanju društvenih medija? Autor teksta „Kako PR stručnjaci uništavaju društvene medije“, Brian Carter, smatra da jesu. I to ne samo da su se zanijeli, nego smatra Carter, guraju glavu gdje joj nije u potpunosti mjesto. Pritom ne misli na sve PR stručnjake i strogo se ograđuje od toga. On govori o jednom dijelu PR osoba u društvenim medijima koje naziva „neukim oportunistima“.Carter ovdje apleira na mrežne piaruše. O pojavi piaruša i njihovu općenitom utjecaju na odnose s javnošću već smo pisali.

Pozadina Carterove priče leži u njegovu mišljenju da je prelazak PR-ovaca na društvene medije i širenje njihove osnovne djelatnosti na ovo područje zapravo oportunistički potez uslijed padajućih trendova u odnosima s javnošću i, s druge strane, rastućih trendova u području internetskog marketinga. Kako nadoknaditi pad  prihoda s postojećom bazom vještina i znanja?  – Društveni mediji pojavili su se kao logičan odgovor. S obzirom na višestrukost i raznolikost funkcija društvenih medija (marketing, prodaja, oglašavanje, PR, istraživanje tržišta…) prednost pri koordinaciji i kontroliranju društvenih medija daje se prvenstveno (digitalnim) marketinškim stručnjacima koji se već desetljeće petljaju s komentarima i raspravama na forumima, blogovima, skokovima rasta i pada, a davno su shvatili kako različite poruke imaju različite utjecaje na publiku pa u skladu s tim svoje poruke publici adresiraju ciljano umjesto da je doživljavaju  kao veliku, monolitnu grupu.

„Stručnjaci u društvenim medijima s iskustvom samo u PR-u nemaju treninga ni iskustva u oglašavanju, marketingu, prodaji ili službama za korisnike, a to su esencijalne funkcije društvenih medija. Oni ne mogu kontrolirati sve korporativne društvene medije bez više treninga, edukacije i iskustva“, zaključuje Carter.

No mišljenje Briana Cartera vrlo lako može biti i jest, kao što to obično biva, samo jedna strana medalje. S Carterom se mnogi, pa čak ne samo PR stručnjaci na koje se on najviše “obrušio” u svom tekstu, ne bi složili. Jer su PR i marketing na društvenim mrežama danas izrasli u nešto drugo. Križanjem marketinga, PR-a, službe za korisnike s društvenim mrežama nastao je community management. Nagli uzlet društvenih mreža na internetu potaknuo je mnoge kompanije na osmišljavanje novih načina i drugačijih pristupa korisnicima svojih usluga i proizvoda. Korporativni profili na Facebooku, Twitteru ili kojoj drugoj društvenoj mreži postali su poželjni u korporativnom svijetu. S obzirom na novonastalu mogućnost upotrebe društvenih mreža kao učinkovitog promotivno-marketinškog alata, tvrtke su itekako počele voditi računa o kvalitetnoj strategiji nastupa na tim društvenim mrežama koje “život znače”.  Počele su upošljavati specijalizirane agencije koje će im kreirati strategije i usmjeravati komunikaciju na društvenim mrežama. Ključno pitanje je postalo kako još bolje komunicirati i osvajati tržište putem društvenih mreža. A tu su onda pored marketinških i PR stručnjaci dobili svoje pravo nastupa u, ako smijemo tako reći, “social media Hall of Fame”.  Nebojša Grbačić, community manager u agenciji Jasno&Glasno, lijepo je to sažeo: “Community menagement je ona fina nijansa između PR-a, marketinga, prodaje, službe za korisnike i -prijatelja. Ali ne smije biti isključivo samo jedno od navedenog. U tom trenutku sve pada u vodu. ”Ako su PR-ovci oportunisti koji se (i jer se) u zadanim novim okolnostima prilagođavaju novim potrebama tržišta i drugačijim trendovima komunikacije i odnosa s klijentima, možda su i marketinški stručnjaci jednom bili oportunisti kada su se od svoje prvobitne funkcije prezentiranja “gotovih” proizvoda na formiranom tržištu sa svim svojim pravilima i zakonitostima,  digitalizirali i postali stručnjaci za društvene medije i mrežnu komunikaciju. Jesmo li svi iz mrežne generacije onda – neuki oportunisti?!

Napisala:Ana Marić