Photo:Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

Uvijek je važno da jasno komuniciramo. Međutim kada se radi o životno opasnim situacijama, jasna komunikacija je nužna. Upravo je to bio slučaj i s uraganom Sandy koji je prema američkim meteorolozima došao u najgore moguće vrijeme, budući da je uragan došao za vrijeme plime zbog punog mjeseca, što uvijek može dovesti do rekordnih poplava.

Američki zavod za meteorologiju izdao je upozorenje o uraganu Sandy u nedjelju popodne kako bi građane upoznali s ozbiljnošću situacije i pripremili ih što bolje za evakuaciju. Njihovo upozorenje sastojalo se od pet važnih napomena, od kojih je treća napomena bila izrazito snažno napisana i nabijena emocijama (http://www.newjerseynewsroom.com/science-updates/hurricane-sandy-makes-national-weather-service-go-jersey-in-warning):

1. Ako državni i lokalni službenici traže vašu evakuaciju s obalnih područja, molimo Vas da ih poslušate.

2. Ako se predomišljate za evakuaciju i poznajete nekoga tko poznaje putove za evakuaciju, tražite ih pomoć.

3. Ako se predomišljate, razmislite o svojim voljenima, razmislite o spasiteljima koji, kada ih nazovete i tražite pomoć, neće moći doći i spasiti vas. Razmislite o timovima spasitelja koji će vam pomoći ako ste ozlijeđeni i koji će ukloniti vaše ostatke ako ne preživite.

4. Sandy je ekstremno opasan uragan. Imovina će pretrpjeti velike štete, ozljede su neizbježne, ali nam je cilj izbjeći smrtne slučajeve.

5. Ako mislite da je oluja pretjerana i uveličana, molimo da u zabludi budete s mjerom opreza.

Svima koji su u nevolji želimo sve najbolje. Ostanite sigurni.

Navedeno upozorenje napisano je jakim riječima te nabijeno emocijama kako bi se građani SAD-a upoznali s ozbiljnošću situacije. Također smo ponovno bili svjedoci kako su korisnici putem društvenih mreža komunicirali što se događa s olujom Sandy i gdje je točno kakvo stanje. Popularni servis Instagram preplavile su slike za vrijeme i nakon oluje Sandy. Postavljeno je više od 244.000 fotografija s hashtagom #sandy, dodatnih 144.000 obilježeno je #hurricanesandy te još barem 23.000 nadimkom oluje #frankenstorm, prenosi Huffington Post.

Zanimljivo je kako je drugi najtraženiji pojam koji su građani SAD-a upisivali u tražilice u proteklih nekoliko dana bio je „stay safe“ i „be safe“ što je samo pokazatelj kako je upozorenje od Američkog zavoda za meteorologiju bilo uistinu dobro napisano te da su građani postali svjesni ozbiljnosti situacije.