Facebook, kao i sve web stranice, ima svoje bube. Ali rijetko cijela stranica odjednom prestane raditi kao što je to bio slučaj u ponedjeljak, 22. listopada 2013. Vijesti su se raširile po drugim mrežama poput Twittera ili Tumblra – jedni su se žalili na neugodnost, drugi su se šalili, a neki su čak iskoristili priliku za oglašavanje.

Korisnici nisu mogli objavljivati ili lajkati statuse ili dijeljenja, ali su i dalje mogli vidjeti sadržaj stranice. Za poduzeća ili u slučaju nužde, moći objaviti na ovom divu društvenih medija je ključno. Koji je najbolji način objavljivanja na Facebooku, u slučaju da se on ponovno sruši?

Niti jedan od ovih načina ne jamči da će raditi tijekom svakog Facebookovog kvara, neki korisnici su tvrdili da su ovi izvori efektivni u objavljivanju namjeravanog sadržaja na stranicu.

1. Aplikacije za pametne telefone i tablete

Kada glavni serveri „padnu“, ponekad korisnici mogu pristupiti Facebooku preko njegove aplikacije. Ovisno o raširenosti problema, aplikacije za pametne telefone i tablete mogu imati pristup kada ga računala nemaju. Ovo nije najpouzdanija metoda, jer Facebookova aplikacija ima svoje probleme, ali u slučaju krajnje nužde ovo može biti najjednostavniji način vraćanja na mrežu.

2. HootSuite

HootSuite je veliko ime upravljanja društvenim medijima i nije teško vidjeti zašto je to tako. Stranica vam dopušta da integrirate više računa na nekoliko glavnih društvenih platformi, uključujući korisne funkcije kao što su objavljivanje statusa na daljinu i zakazivanje različitih ažuriranja. Tijekom kvara, mnogi korisnici su bili u mogućnosti objaviti svoja razmišljanja i dijeliti poveznice preko stranice, iako nisu mogli koristiti druge Facebook opcije, koje nisu integrirane u HootSuite, kao što je gumb za lajkanje. Kada se nađete u krizi, pobrinite se da znate kako koristiti ovu besplatnu uslugu i sa svog računala i s pametnog telefona.

3. SproutSocial

SproutSocial, kao i velik broj platformi za upravljanje društvenim medijima, zahtjeva plaćanje (standardna mjesečna pretplata stoji 39 dolara). Međutim, kao alat za objavljivanje na daljinu, koristan je i dijeli mnoge HootSuiteove značajke. Koja je velika razlika osim cijene? SproutSocial pruža detaljniju analitiku vaših najboljih objava i bolju integraciju usluge klijentima.

4. Korištenje API-a

Facebook je objavio svoje aplikacijsko programsko sučelje (API) u 2006., dopuštajući time korisnicima pristup funkcijama Facebooka, kao što su komentiranje ili dijeljenje objava, s daljine. Zbog toga je moguće koristiti kod za daljinsko objavljivanje s druge stranice ili aplikacije. Facebookovi developeri su kreirali jednostavan vodič, pa kad sljedeći put stranica „padne“ možete postaviti kod i osigurati da se vaše važne vijesti nađu na stranici kako bi vaši prijatelji i sljedbenici uživali.

Napisala: Sara Roncero-Menendez / http://mashable.com
 Prevela: Iva Kovačić