Hoće li ideja koju su Matt Gray i Tom Scott odlučili pretočiti u stvarnost, ne znamo, ali mora se priznati kako je doista posebna i nesvakidašnja, jer još ne postoji društvena mreža – bez riječi.

Matt i Tom su novu društvenu mrežu, za koju su uvjereni kako će „pomesti“ sve ostale, Facebook, Twitter, Google+ i ostatak „velikih igrača“ odlučili najaviti ovako: No words. No Spam. Just emoji. Dakle, njihov je koncept u pravilu jednostavan, tvrde kako neće „spamati“ korisnike, kako neće biti klasičnog oblika komunikacije riječima, odnosno bolje rečeno slovima, nego sam i isključivo putem – emotikona. Kako su emotikoni poznati i kao emoji, otud i naziv ove nove društvene mreže.

Na njoj će se, uz sve do sada poznate emotikone naći i 250 sasvim novih, nikada viđenih „smajlića“ što bi trebalo jamčiti, uvjetno rečeno ekskluzivnost. Kako će sve to skupa izgledati, u ovom je trenutku nemoguće predvidjeti, jer iako su emotikoni postali sastavni dio elektroničke, internet komunikacije, ovo je prvi puta da će se isključivo oni koristiti za istu tu komunikaciju. Hoćemo li se „navući“, hoćemo li biti u stanju artikulirano voditi virtualnu konverzaciju samo putem „smajlića“ biti će zanimljivo vidjeti.

Autori su najavili kako će vrlo brzo objaviti iOS aplikaciju za svoju novu društvenu mrežu, dok se podrška za ostale platforme očekuje kasnije. Ako smatrate da je ovo doista budućnost društvenih mreža u vremenima kada Twitter želi biti Facebook, kada je Facebook mnogima „dosadio“, a Google nije znao iskoristiti cijelu priču, pridružite se i vi Emojli zajednici, rezervirajte svoje korisničkom ime na ovom linku.

Piše: Tomislav Ćuto