Hrvatsko novinarsko društvo još jednom je šokirano zlogukim skandalom da karnevalska povorka kao Karnevala koji je kriv za sve spali lutku jednog novinara. Jučer su u tradicionalnoj karnevalskoj povorci od Prološca do Imotskog i natrag maskirani na kraju pročitali „oporuku“ i spalili jasno prepoznatljivu lutku novinara Slobodne Dalmacije i književnika Ante Tomića. Ante Tomić je inače u Prološcu proveo dio djetinjstva.

Prošle godine Omišani su spalili Krnju u prepoznatljivom liku novinara Vinka Vukovića.

Pokazuje se tako da su za neke sloboda mišljenja i govora u novinarskim i književničkim tekstovima najveći životni problem, puno veći od korupcije i drugog lopovluka, promašene politike i sličnog. Proložani valjda nemaju problema ni s lopovima, ni s ubojicama. Samo s Tomićem.

Tomić je satiričar sa stajalištem i svjetonazorom koji ne ostavlja ravnodušnim – čitatelji ga ili vole ili ne vole. Za one koji ga ne vole najbolji je lijek da ga ne čitaju.

Kad god se u karnevalu spaljuje lutka konkretnog čovjeka, a ne simbola neke opake društvene pojave – to je morbidno i upozoravajuće. Kad je taj čovjek novinar i pisac, to asocira na zatvore i logore.

 

Za HND
Zdenko Duka, predsjednik

Podijeli objavu
Prethodni članakKako se PR stručnjaci mogu boriti s pogrešnom percepcijom javnosti
Sljedeći članakTEHNIKE U ODNOSIMA S JAVNOŠĆU
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//