U našoj regiji, community menadžer je osoba kojoj je to dodatni zadatak uz posao koji je obavljala sve do pojave društvenih mreža. Ovu činjenicu potvrđuje i nedavno završeno istraživanje portala MojPosao i Netokracije. Treba li to stvarno biti tako? Jesu li društvene mreže stvarno samo dodatni posao ili dodatna stavka u PR/marketinškom budžetu? I u konačnici, treba li uložiti u edukaciju community menadžera ili ih pustititi da se sami educiraju putem mnogobrojnih portala / webinara / besplatnih priručnika dostupnih na internetu?

Cjeloživotna edukacija

Kako su se vremena promijenila, a i tehnologija jureći napreduje, svi su postali svjesni sve veće potrebe za edukacijom u svim oblicima. Prateći razvoj tržišta i u našoj regiji pojavio se veliki broj edukacija i konferencija o društvenim mrežama. No, nedostajalo je konkretnije obrazovanje koje bi zaokružilo znanja prikupljena godinama, a i naše širenje na europsko tržište tražilo je više stručnosti.

U pravom trenutku smo naletjeli na Instant E-Training i prijavili se za šestotjedni program Social Media Certification. Podijeljeni smo u timove i dobili konkretnog klijenta, kao i zadatke za svaki tjedan. Užitak slušanja predavanja stručnjaka, poput Kriste Neher ili Chrisa Bargera, pomogao je boljem razumijevanju zadataka koje smo svaki tjedan obavljali. Iz tjedna u tjedan radili smo korak po korak, prvo strategiju za društvene mreže, a onda i provedbu iste kao i prilagodbu, kad smo primjetili da neke stvari jednostavno ne funkcioniraju.  Naučili smo što znači pružiti kvalitetan sadržaj posjetiteljima društvenih mreža te nam je svaki od predavača otkrio poneku „caku“ kako ih zadržati na našim kanalima.

Moglo bi se reći da smo ovim programom nadogradili postojeće znanje i oblikovali ga u cjelinu koja će našim klijentima donijeti još veće benefite.

Ako još niste sigurni treba li vam certifikat za obavljanje posla community menadžera, predlažemo vam da dobro razmislite. Slažemo se da to možda i nije ključno u ovom trenutku, kad je ovo zanimanje još uvijek u svojim začecima (je li još uvijek u začecima?), ali vrlo će se brzo dogoditi da će se pojaviti neki novi klinci s diplomama community menadžera i neke nove društvene mreže koje će trebati savladati. Dobra osnova je uvjet lakog daljnjeg napredovanja i učenja. Kao dokaz ovome, u mom je timu bila gospođa kojoj je 60 godina – ona itekako zna koliko je bitna cjeloživotna edukacija.

Što vi mislite o certifikatima za community menadžere? Posjedujete li možda koji?


Piše: Kornelija Vukasović