Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Posljednjih je dana glavna tema sportskih događanja bio Vip Snow Queen Trophy, popularnije Snježna kraljica – skijaško natjecanje koje je već devetu godinu za redom u sklopu Svjetskog skijaškog kupa održano na Sljemenu. Najveća imena svjetskog skijanja već godinama početak siječnja provedu u višednevnom posjetu Zagrebu, a novinske rubrike pune događaji vezani za natjecanje najboljih skijaša i skijašica. Ovaj veliki sportski događaj s pravom možemo nazvati jednom od najprepoznatljivijih i najljepših reklama Lijepe Naše.

Tko stoji iza Snježne kraljice?

Organizaciju Snježne kraljice od samog početka vodi najjača agencija za odnose s javnošću u Hrvata – Premisa, inače članica Digitel grupe. Ova je agencija u svijetu PR-a već 13 godina, a ujedno je i najveća PR tvrtka na ovim prostorima. Premisa je više puta bila nagrađivana za odličnu organizaciju raznih društvenih projekata i događanja, a činjenica da su već devetu godinu za redom glavni i odgovorni za Snježnu kraljicu, također pokazuje njihovu kvalitetu. Obzirom na ozbiljnost utrka Svjetskog skijaškog kupa sasvim je logično da je takav projekt povjeren najboljoj agenciji.

Puno više od same utrke

Atraktivno izvlačenje startnih brojeva na glavnom gradskom trgu uz glazbeni program, prihvatljive cijene ulaznica i mogućnost kupnje paketa za obje utrke, osigurana besplatna hrana i piće, u suradnji sa ZET-om osiguran prijevoz na Sljeme, glazbeni program, besplatne hrvatske zastavice, vrhunski skijaši i sjajna navijačka atmosfera, samo ukratko je ono što svaki zaljubljenik u skijanje dobije kada plati ulaznicu za Snježnu kraljicu. S druge strane niti skijaši nisu zaboravljeni pa se novčane nagrade dijele svim skijašicama i skijašima koji završe utrku, a kralj i kraljica Sljemena postaju vlasnici kristalne krune s ugraviranim imenom. Jednako tako, nakon ‘običnog’ proglašenja slijedi i krunjenje te fotografiranje s plaštom na prijestolju. Tko to ne bi htio doživjeti? Sve su to razni faktori koji zajedno tvore savršenu formulu za uspješan projekt.

Jednako tako, natjecanje uz sebe ima i jednog od najvećih hrvatskih mobilnih operatera – Vipnet. Generalni sponzor utrke sigurno je dodatni element zbog kojeg je Snježna kraljica svake godine sve uspješnija. Tu su i ostala velika imena koja se nalaze na listi sponzora poput tvrtki Milka, Rauch, Generali, Lukoil, dm-drogerie markt, a neizostavna je i ”pratnja” Hrvatske turističke zajednice kao i turističke zajednice grada Zagreba. Svi ćemo se složiti da su takve velike organizacije i istaknuti brendovi, koji stoje uz Snježnu kraljicu, na neki način garancija uspješnosti.

Proračun Snježne kraljice trebao je biti 25 milijuna kuna, iznos je zatim smanjen na 23 milijuna kuna, a 76 posto od tog iznosa prikupljeno je iz komercijalnih izvora koje su dali sponzori poput Vipneta. Grad Zagreb dao je Snježnoj kraljici 4,5 milijuna kuna.

Medijska invazija u službi PR-a

Press tim Snježne kraljice zaista se svake godine potrudi da sve funkcionira na najvišem nivou. To podrazumijeva slanje objava za medije na vrijeme, pravovremeni početak promocije utrka, organizaciju raznih događanja prije početka natjecanja, suradnju s raznim tvrtkama i sudjelovanje u humanitarnim akcijama. Također, važno je i da press centri budu vrhunski opremljeni, a više od 500 domaćih i stranih novinara dobro koordinirani. Sve to ovih je godina bilo odlično napravljeno pa nije ni čudo da brojni novinari govore o tome kako je ugodno raditi na Sljemenu.

Osim press tima natjecanja, dio djelatnika i volontera stigao je od strane FIS-a, a u organizaciju su bila uključena i dva predstavnika Quintessentially Lifestylea – svjetske grupe za promidžbu kvalitetnijeg životnog stila koja je bila na raspolaganju novinarima od 0-24.

Što se tiče odnosa medija i natjecatelja, osim što su skijašice i skijaši bili dostupni za izjave nakon prve vožnje te nakon završetka utrke, održane su neizostavne press konferencije, a predstavnici medija (i sponzori) svake godine imaju priliku i družiti se s natjecateljima za vrijeme ‘meet & greet’ eventa prije samih utrka.

Snježna kraljica bila je izuzetno praćen sportski događaj, kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta. Prema službenim podacima, televizijski prijenos ženskog slaloma emitiran je u 20 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije, a snimke, vijesti i reportaže u još 50-ak zemalja. Mušku utrku prenosile su televizijske postaje u 25 zemalja svijeta, a među njima najistaknutiji bili su Eurosport Europe, Eurosport Asia i ESPN Latin i South America. Sljemenska utrka s razlogom je dobila titulu najgledanije utrke Svjetskog kupa, a CNN je Sljeme odlučio uvrstiti u emisiju posvećenu najpoznatijim skijaškim centrima koji su domaćini utrka Svjetskog kupa.

Što se tiče hrvatskih medija, danima smo mogli čitati najave utrka, izjave velikih skijašica i skijaša, razmišljanja organizatora, a internet je vrvio fotografijama sa svih popratnih događanja. Također, u raznim televizijskim emisijama gostovali su svi predstavnici organizacijskog tima; bila je to prava medijska invazija Snježne kraljice.

Tome je svakako pridonijela i humanitarna utrka legendi organizirana uz sponzorstvo već spomenute tvrtke dm-drogerie markt d.o.o nakon muškog slaloma, a u kojoj su svoje umijeće pokazali veliki Alberto Tomba, Marco Girardelli, Kristian Ghedina, ali i naša Janica Kostelić. Ova utrka legendi bila je namijenjena pomoći Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri.

Snježna kraljica – isplativa i korisna!

Snježna kraljica s vremenom je stekla status jedne od najljepših utrka Svjetskog kupa, navijači u Hrvatskoj jedni su od najglasnijih i najsrčanijih (kada se radi o svim natjecateljima), a sve već navedeno sjajna je promidžba Zagreba i Hrvatske u svijetu. Unatoč činjenici da mnogi u ovo recesijsko vrijeme smatraju kako je Snježna kraljica neisplativa s financijske strane, organizatori svake godine pokušavaju smanjiti proračun koliko god mogu, a da bi natjecanje ostalo na vrhunskoj razini. Ono što je sigurno, da bi neki projekt bio kvalitetan i uspješan, potrebno je uložiti puno truda, rada, kao i novaca. U cijeloj priči o Snježnoj kraljici treba dobro znati procijeniti odnos onoga što smo uložili u tako veliko natjecanje (organizacijski i financijski) i sve ono pozitivno što nam to može donijeti u budućnosti. Snježna će kraljica to zasigurno vratiti.

Autor: Iva Cigrovskij
Podijeli objavu
Prethodni članakNagrada Grand PRix za razvoj struke i Komunikatora godine
Sljedeći članakKako iskoristiti snijeg za promociju brenda?
Iza priče o InPublicu stoji jedna obična ideja koja je dvojici stasitih momaka i jednoj kreativnoj djevojci došla sasvim spontano na popodnevnoj kavi jednog malo sporijeg dana. Shvatili smo da dijelimo istu strast prema društvenim mrežama, medijima, PR-u i srodnim temama i najvažnije – da obožavamo pisati. Ono u što se ta ideja pretvorila je u ovom trenutku pred vama i to u obliku isključivo autorskih tekstova. Na ovom blogu nećete pročitati objektivne vijesti, ali ni neargumentirane hejtove. Pročitat ćete ono što nas uveseljava, čemu se divimo, što nas frustrira i sve ostale teme za koje smatramo da imamo štogod pametno za reći o njima te da su vrijedne naše i vaše pažnje. Tako ćemo vam pokušati približiti svijet medija, društvenih mreža i odnosa s javnošću. Komentirat ćemo PR kampanje, analizirati medije, donositi savjete vezane uz društvene mreže, kritizirati kada bude potrebno i hvaliti kada god se za to pruži prilika.