Slovenski pilot Matevž Lenarčič poletio je rano jutros oko 06:30 sati po lokalnomvremenu sa aerodroma u Portorožu, na slovenskoj obali. Ultralaganim zrakoplovom Dynamic WT9 namjerava obići svijetu sklopumisije GreenLight WorldFlight. Uslijedećih tridesetak dana, koliko bi let po predviđanjima trebao trajati, slovenski pilot, biolog i alpinistnamjeravana putu kojim će letjeti, a koji se proteže sjeverno od Ekvatora, prikupiti što više podataka o stupnju zagađenosti zraka crnim ugljikom

Prvoga dana bi letjelica trebala, za devetsati, preletjeti udaljenost od oko 2050 kilometara, od Portoroža do grada Jerez koji se nalazi na jugu Španjolske, gdje će pilot prenoćiti, prije nego što usubotu ujutru nastavi put prema Zelenortskim otocima. Za prvih sedam dana misije Matevž Lenarčič je planirao preletjeti oko 15.000kilometara – na tom dijelu puta treba sletjeti u Fort de France na Martiniku, Fort Pierce na Floridi i u Salinas u Kaliforniji.

Zrakoplov kojim pilot Lenarčič leti ima dodatne rezervoare za gorivo u kojestanedo 300 litarabezolovnog benzina, pa letjelica može preletjetiudaljenosti čak i do 4000 kilometara bez slijetanja. Među opremom koja je u zrakoplov dodatno ugrađena je i naprava za mjerenje Aethalometer, proizvod slovenske tvrtke Aerosol, kojinepekidno tijekom leta mjeri prisutnostcrnog ugljika u zraku. Cjelokupna misija može se pratiti u živo, na web stranici www.worldgreenflight.com , gdje će biti stalno vidljiva trenutna pozicija letjelice kao i podaci o mjerenjima koncentracijacrnog ugljika. Misiju GreenLight WorldFlight je podržala slovenska vlada i europski zeleni.