Simpozij će se održati 8.svibnja 2014. u dvorani Zagreb, na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj s početkom u 10 sati. Tema ovogodišnjeg simpozija je „Cenzura“.

6.simpozij mediji na drugaciji nacin

Ovog četvrtka se na Hrvatskim studjima održava šesti po redu znanstveni simpozij Mediji na drukčiji način. Tko stoji iza organizacije, što vas očekuje na simpoziju i zašto biste trebali doći – pročitajte u intervjuu s jednom od organizatorica Sandrom Gašparić.

Što je cenzura?

Cenzura je postupak nadziranja slobode izražavanja. Može se provoditi u širokom rasponu korištenih sredstava i postupaka, od uništavanja nepoželjnih sredstava izražavanja, preko brisanja ili precrtavanja nepoželjnih dijelova, do mijenjanja, izokretanja, odnosno falsificiranja onih dijelova koji se ne podudaraju sa svjetonazorom ili zakonskim odredbama vlasti ili urednika. U Hrvatskoj neprilike s cenzurom doživljavaju autori i čitatelji od srednjega vijeka do danas.

Više o cenzuri saznajte na simpoziju Mediji na drukčiji način8. svibnja 2014. na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj od hrvatskih novinara koji su se susreli s istom u praksi.

Šestu godinu zaredom Udruga studenata komunikologije i novinarstva „Komuna“ i Odjel komunikologije s Hrvatskih studija pozivaju vas da posjetite simpozij Mediji na drukčiji način te saznate nešto više o aktualnoj temi simpozija, cenzuri. Simpozij će se održati 8. svibnja 2014. godine u dvorani Zagreb, na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj s početkom u 10 sati.

Na temu cenzure predavanja će održati Andreja Žapčić (gong.hr) „Bijela knjiga – Kronika prijetnji i napada na novinare“, zatim Gordana Vilović (FPZG) „Cenzura – jučer, danas, sutra” i Nataša Škaričić (Slobodna Dalmacija) „Cenzura i novinarska autonomija“. Uz stručne predavače, predavanja će održati i studenti komunikologije: Ana Šain „Farmaceutska industrija i mediji: istine i laži“, Bojan Kupirović „Izvještavanje o slučaju HE Ombla u jutarnjem i večernjem listu“ te Kristina Koščević „Etička pitanja i manipulacije u oglašavanju“.

Program simpozija završit će zanimljivom panel raspravom na temu cenzure pod naslovom „Medijska sloboda u Hrvatskoj“. U panel raspravi sudjelovat će Robert Valdec (novinar), Domagoj Jakopović Ribafish (NOVA TV), Elizabeta Gojan (HRT) i Helena Puljiz (tportal); moderator panel rasprave bit će Tihomir Ladišić (24sata TV).

U sklopu simpozija je kao i svake godine organiziran natječaj za najbolji likovni uradakfotografiju i esej. Istekom natječaja sve pristigle fotografije, likovne uratke i studentske eseje pažljivo će razmotriti i vrednovati stučno povjerenstvo. Rok za prijavu bio je 4. svibnja 2014. godine, a više informacija možete pronaći na Facebook stranici Mediji na drukčiji način kao i Facebook eventu. Autore najbolje fotografije, likovnog uratka i studentskog eseja organizatori će bogato nagraditi te predstaviti na ovogodišnjem Simpoziju. Najbolje fotografije i likovne uratke koji će ući u uži krug također će se izložiti u predvorju dvorane Zagreb, na Hrvatskim studija.

U realizaciji događaja pomogli su nam sponzori: AGM, Školska knjiga, Algoritam, kazalište Gavella, kazalište Kerempuh, 24 sata, Studio HRG i brojni medijski pokrovitelji.

Link na facebook event: 

cenzura