Novinarstvo se pokazalo iznimno važno u epidemiji koronavirusa, pokazalo je važnost pravodobne i točne informacije, istaknuto je u petak na otvaranju šestog izdanja PRESS film festivala, na čijoj je tribini izražena zabrinutost oko posljedica koronavirusa na medije i novinarstvo.

“Novinarstvo se pokazalo iznimno važno u ovoj krizi, pokazalo je koliko je važna pravodobna i točna informacija s obzirom da smo suočeni s čitavim nizom teorija urota, zavjera s kojima nas iz dana u dan bombardiraju”, rekao je na otvaranju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Na tribini “Mediji u svjetskim krizama; COVID-19” novinar Hrvoje Šimičević izrazio je uvjerenje da financijska kriza neće biti laka stoga smatra da pred medijima u svijetu i Hrvatskoj nisu baš svijetli dan. Čini mu se da je ova situacija s Covid-om ubrzala propast dobrog dijela tradicionalnih medija.

Najugroženiji freelanceri

Naveo je i da je prema istraživanju, 80 posto freelancera (slobodni novinari), najugroženije skupine koja nema stalni posao, ostalo bez ključnih prihoda kada se pojavio koronavirus, odnosno kada su uvedene mjere suzbijanja virusa.

Novinar Krešimir Zupčić naveo je rezultate istraživanja koje su HND i Sindikat novinara proveli, a prema kojima je 28,7 posto vanjskih suradnika u medijima ostalo bez svih poslova od početka krize, 26,2 posto izgubilo je većinu poslova, a 15,9 posto ostalo je bez otprilike polovice prijašnjih angažmana.

To znači da je oko dvije trećine vanjskih suradnika, takozvanih freelancera ostalo bez svih, većine ili polovice poslova od početka krize izazvane pandemijom COVID-19. Alarmantno je, kaže Zupčić, da je gotovo trećina njih ostala bez svih prihoda. Samo 14 posto ispitanika uspjelo je zadržati većinu prijašnjih poslova.

PRESS film festival, koji se inače održava u Hrvatskoj Kostajnici, organiziraju HND i Ekološko kulturna scena EKS, te se održava do 13. rujna u Novinarskom domu. Selektor filmova je redatelj Daniel Pavlić.

Festival je otvorio kratki film “Second wave” novinara Miroslava Edvina Habeka i fotoreportera i snimatelja Daniela Kasapa. Na programu prve večeri su prikazani filmovi “Mental health care institution on the Covid-19 crises” Tomislava Žaje, “Mute” Lucy Cashion (SAD) i “Inside and outside” Yihan Lin (Kina).

U subotu će biti održana tribina “Covid 19 i velike svjetske promjene”, a nakon toga slijede filmovi “U zoni ograničenja” Srđana Vrančića, “Pandemija” Marijana Crtalića i “From hell to Hollywood”, Jona Krolla i Scotta Templetona (SAD).

U nedjelju, 13. rujna najavljen je i odlazak festivalskog tima na spomen-obilježje snimatelju Gordanu Ledereru te ruskim poginulim novinarima Viktoru Noginu i Genadyju Kurinnoyu kojima je ovaj festival i posvećen.