Tjednik „Novosti“ Srpskog narodnog vijeće, 7. kolovoza objavio je satirički komentar pod naslovom  „Lijepa naša haubico“ čiji je autor Nikola Bajto. Ovaj satirički komentar vojnog mimohoda držanog 4. kolovoza u Zagrebu povodom 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“ objavljen je u obliku pjesme koja podsjeća na himnu Republike Hrvatske.

Tim povodom objavljeno je niz negativnih reakcija te su najavljene i tužbe. Satira je književni oblik u kojemu se kritički ismijava pojedinca, skupinu, državu ili vlast. Svatko ima pravo biti uvrijeđen satiričkim komentarom pa i tužiti njegova autora i(li) nakladnika koji je takav komentar objavio. HND to pravo niti želi niti može ikome osporiti.

Međutim, satirički komentari legitiman su oblik slobode govora. Dakle, u konkretnom slučaju, svojevrsno parafraziranje hrvatske himne može nekoga vrijeđati i šokirati, ali se svakako radi o govoru koji u demokratskom društvu treba uživati zaštitu i ne smije podlijegati ograničenjima.

Sloboda izražavanja ne odnosi se, naime, samo na informacije i komentare što se blagonaklono primaju i nisu škodljivi, već i na one koji šokiraju, vrijeđaju, uznemiravaju državu ili dio populacije. Kako je rekao Europski sud za ljudska prava u predmetu Handyside protiv Velike Britanije, to zahtijevaju pluralizam, snošljivost i otvorenost mišljenja, bez kojih nema demokratskog društva.

Humoristički i satirički komentari u kojima se kritiziraju i komentiraju aktualna događanja korištenjem državnih simbola smatraju se, dakle, legitimnim oblikom slobode govora. Čak i ako netko tu vrstu komentara ne odobrava ili ako ga ta vrsta komentara vrijeđa.

Saša Leković, predsjednik HND-a

Sloboda govora odnosi se i na informacije koje šokiraju i vrijeđaju

Satirična pjesma autora Nikole Bajte iz Novosti:

Lijepa naša haubico

Lijepa naša haubico,
Oj ti švapska cijevi mila,
Stare salve djedovino,
Da bi vazda sve pobila!

Mila, kanonado slavna,
Sila si nam ti jedina.
Mila, kuda si nam ravna,
Mila si neselektivna!

Držićevom, Savskom teci,
Vukovarskom asfalt dubi,
Pred Lisinskim svijetu reci,
Da topništvo Hrvat ljubi.

Dok mu Meron suce sije,
Dok mu ni Haag prijetnja nije,
Dok mu Srbe grobak krije,
Haubica nek’ sve bije!

Podijeli objavu
Prethodni članakOdnosi s javnošću… utjeha ili možda ipak ne?
Sljedeći članakOvogodišnji IKEA katalog slavi život u kuhinji i oko nje
HND
Hrvatsko novinarsko društvo utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i broji preko tri tisuće članova. Ciljevi Hrvatskog novinarskog društva su: a) ostvarivanje profesionalnih interesa, etičnosti i slobode javnog izražavanja; b) promicanje Ustavom zajamčenih prava javnosti da bude izviještena o svim zbivanjima u društvu, te prava svake osobe na slobodu izražavanja, mišljenja i dostupnost svim javnim glasilima; c) čuvanje ugleda i dostojanstva profesije, d) zaštita novinara od samovolje izdavača i sprečavanje monopola; e) materijalna i socijalna zaštita novinara. Skupština je najviše tijelo upravljanja HND-om, koja bira predsjednika, Izvršni odbor, Nadzorni odbor, Vijeće časti i dio članova Upravnog odbora Fonda solidarnosti. Više možete pročitati na: www.hnd.hr//