Novinari u Hrvatskoj u mnogim se stvarima ne slažu (čak ni tko je sve zapravo novinar) ali međusobno javno ne polemiziraju o temama važnima za novinarsku profesiju, pogotovo ne  ozbiljno i argumentirano. Umjesto polemika svjedoci smo primitivnih napada ad hominem iz „svoje busije“, podmetanja i „cipelarenja“. Onaj tko ima argumente i upotrebljava ih u takvom je okruženju gotovo je unaprijed izgubio.

Ozbiljne novinarske polemike nisu „lapurlatistička“ disciplina već su korisne za mentalnu higijenu sudionika i javnosti, a još i više za ozdravljenje novinarske profesije koja je u nas „bolesnija“ nego ikada. Dakako, za polemiku je potrebno (bar) dvoje ali netko mora započeti.

Tekst koji slijedi prilažem kao mogući prvi korak u povratku novinarskih polemika na hrvatsku javnu scenu  te pozivam  sve koji se žele uključiti da to i učine, nadajući se da će neki od medija biti zainteresirani za objavu.

Saša Leković, slobodni novinar

”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Medijski „talibani“ svih predznaka ujediniste se

Zbog čega je „Lijepa naša haubico“ satira a ismijavanje vjernika što odaju počast „zemaljskim ostacima“ Leopolda Bogdana Mandića uvreda, te kako biti istovremeno udbaška komunjara, četnik i klerofašist baš zbog toga što ništa od toga nisi.    

Na priopćenje HND-a u kojem je rečeno kako je portal Index.hr u nekim tekstovima vrijeđao osjećaje vjernika što odaju počast „zemaljskim ostacima“ Leopolda Bogdana Mandića, kojega je Katolička crkva proglasila svetim,novinar tog portala Vojislav Mazzocco reagirao je uvredljivim traktatom huliganski me napavši na osobnoj razini kao potpisnika HND-ova priopćenja.

To što me se neprekidno vrijeđa jer radim svoj posao i nije neka novost ali je ovaj Mazzoccov uradak zanimljiv po tome što na nekoliko razina pokazuje kako su svi „talibani“ jednaki bez obzira kamo sami sebe ideološki ili svjetonazorski pozicioniraju. Do sada su me (uglavnom) vrijeđali  sa nacionalističkih, šovinističkih, klerikalnih i profašističkih pozicija. Index.hr me, kroz Mazzoccov komentar, naoko napada sa dijametralno suprotne strane. No metode te manjak znanja o osnovnim činjenicama kao i nedostatak argumenata su jednaki.

Ni pola fakta

Prije svega, i Mazzocco isključivo mene optužuje zbog sadržaja priopćenja kojega ja kao predsjednik HND-a potpisujem, ali o njegovu sadržaju i o tome hoće li uopće biti objavljeno ravnopravno odlučuje 11 članova Izvršnog odbora HND-a. To bi bar kolega trebao znati jer je član HND-a, ako već ne znaju ostali ili ih ne zanima.

Drugo, u svom „pravedničkom bijesu“ Mazzocco mi spočitava kako već dugo nisam ništa napisao osim priopćenja insinuirajući da kakav sam ja to uopće novinar. Pritom kolega previđa kako sam u 37 godina novinarskog rada napisao više tekstova nego što će ih on napisati do kraja života, pa makar svakoga dana proizvodio po jedan „biser“ poput ovoga o kojem pišem. Također ne razumije da nije novinar samo onaj tko trenutno piše tekstove za hrvatske novine i portale.

Naime, samo u posljednjih 12 godina, od kada sam odlučio biti slobodni novinar (dakle bez stalnog angažmana u jednoj redakciji), kao urednik-mentor radio sam ( i radim) sa nekoliko stotina studenata novinarstva i novinara u nizu zemalja, bio sam koautor ili suradnik na nekoliko knjiga koje su rezultat novinarskih istraživanja, kao i autor ili koautor nekoliko priručnika za novinare, a sudjelujem i kao novinar i(li) urednik u mnogim međunarodnim istraživačkim projektima čiji se rezultati (istraživačke priče) objavljuju u raznim medijima.

Ali mnogo je važnije što me je Mazzocco ukorio jer, kako on piše, „gotovo svakodnevno“ u ime HND-a potpisujem neko priopćenje. Dakako, on zanemaruje  sadržaj tih priopćenja i zaboravlja da su ona često, nažalost, jedini način da se u hrvatskim medijima brane temeljne profesionalne i etičke vrijednosti s obzirom na to da se „nepodobni“ novinari u mainstrem medijima cenzuriraju, a istovremeno se zarad „klikova“ i političko-financijskih zahtjeva (ponekad izravnih, a ponekad prikrivenih) sve češće objavljuju  sadržaji kojima je mjesto prije u kanalizaciji nego u bilo kojem mediju.

Gađao „okvir gola“ promašio „igralište“

Također zaboravlja kolega Mazzocco da su, između ostaloga, i ta priopćenja  značajno doprinijela da se međunarodne novinarske organizacije, pa napokon i neke institucije, ozbiljnije založe za obranu medijskih sloboda i neovisnost novinara u Hrvatskoj. Nije presudno, ali jedno od tih priopćenja bilo je ono u kojemu je HND stao u zaštitu novinara Index.hr-a kad im je Hrvatski nogometni savez bahato zabranio izvještavanja sa utakmica i ostalih događaja u organizaciji HNS-a.

Nasrćući na mene osobno zbog toga što sam potpisao priopćenje u ime HND-a koje mu se nije svidjelo Mazzocco nije samo promašio „okvir gola“ nego čitavo „igralište“. Naime, u Hrvatskoj, državi koja je po Ustavu sekularna, nedvojbeno se, uz druge loše trendove, događa vrlo zabrinjavajuća klerikalizacija društva. Među mnogim pokazateljima, jedan od najsvježijih je degutantno javno obraćanje kardinala Bozanića na Uskrs.

Prvi sam javno ustvrdio kako je kardinalov napad na „Zlo koje želi ovladati medijima“ sramotni politički pamflet. Ali nisam vrijeđao vjernike koji su slušali što je kardinal govorio pa niti one među njima koji su kazali da u njegovim izjavama ne vide ništa loše.

Po mome mišljenu besraman je bio postupak odgovornih na HRT-u koji su u dane oko Uskrsa na svim kanalima HTV-a u elitnim terminima puštali samo vjerske sadržaje.

Jednako tako šefovi HRT-a javni su interes podredili interesu jedne religijske skupine kada su iz redovnog programa na prvom kanalu HTV-a izbacili emisiju „Hrvatska uživo“  zbog izravnog prijenosa dopremanja u Zagreb tijela Leopolda Bogdana Mandića. Ali vjernici koji su pohrlili odati počast Mandićevim „zemaljskim ostacima“ nisu niti na koji način zavrijedili da ih se vrijeđa i da se njihov postupak ismijava, koliko god bilo kome od nas bio nerazumljiv i(li) iritantan.

Ubij, razapni, na križ natakni

Zbog toga je, na primjer, „Lijepa naša haubica“, pjesmica svojevremeno objavljen u tjedniku „Novosti“, udžbenički primjer satire koja ironizira vojnu paradu, a ne vrijeđa njene sudionike niti promatrače (koliko god se netko tom pjesmicom osjetio uvrijeđenim). Tekstovi objavljeni na Index.hr-u koji su bili povodom HND-ova priopćenja (u kojemu je ponovljen i načelan stav HND-a protiv vrijeđanja bilo koga i poziv novinarima da se pridržavaju etičkih i profesionalnih načela struke) nisu pak satirični i izravno vrijeđaju (katoličke) vjernike.

Na kraju, ali ne najmanje važno, nakon objave HND-ova priopćenja te Mazzoccove reakcije u HND je stigla prijeteća poruka pod naslovom „Odjebite od Indexa“ koja uključuje i novu prijetnju smrću meni:  „…onog kurvinog sina Sašu Lekovića ćemo razapeti pa neka ovce misle da će za tri dana uskrsnuti kako bi mu slinili nad lešom, jeli njegovo smrdljivo meso i pili njegovu krv.“

„Rukopis“  poruke koja počinje sa: P…. vam materina klerofašistička“ identičan je prijetnjama u kojima mi se smrću prijeti jer sam navodno Srbin (što se u Hrvatskoj uvriježilo kao najgora kletva), udbaš, komunjara, četnik… Nije nemoguće da se zapravo netko od bistrijih autora (ili prije inspiratora) dosadašnjih prijetnji dosjetio kako će napakostiti „protivnicima“.

No, tko god da je smislio i poslao tu prijeteću poruku samo je dovršio ono što je Index.hr započeo. Ukazao je, naime, na to da je neprofesionalnost uvijek neprofesionalnost i etički prekršaj uvijek etički prekršaj a glupost uvijek glupost, bez obzira na ideološku i svjetonazorsku pripadnost.