Saša Leković: HND će tražiti izmjenu diskriminacijske uredbe o snimanju iz zraka

Vlada je krajem srpnja donijela novu uredbu o snimanju iz zraka, usuglašenoj sa Zakonom o obrani, prema kojoj će s ciljem izvještavanja o kulturnim i sportskim priredbama i manifestacijama te izvanrednim događajima kao što su prometne gužve, velike prometne nesreće, prirodne nepogode, poplave, požari i potresi, snimanje tla moći obavljati isključivo televizijske kuće s nacionalnom koncesijom te pravne ili fizičke osobe koje za njih obavljaju snimanja.

“Ovo je diskriminirajuća odluka u odnosu na fotografe, ali i na sve medije koji nemaju nacionalnu koncesiju. Više sam puta i ranije upozoravao na ovo, ali izgleda da ni izdavači nisu zainteresirani da se regulira ovo područje. Naravno da treba poštovati proceduru, ali ovakva odredba mogla bi otvoriti brojne probleme. Ovo je posljedica toga što se prilikom izrade propisa koji se odnose i na rad medija ne konzultiraju stručnjaci za to područje, nego se odluke donose bez stručnih konzultacija”, za Jutarnji list rekao je Siniša Hančić, predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatskog novinarskog društva, koji se i sam bavi pitanjima zaštite autorskih prava i voditelj je projekta zaštite autorskih prava u Styriji.

Osim reakcije Zbora fotoreportera HND-a koji je i ranije ukazivao da je riječ o diskriminacijskoj odluci, uredbu je komentirao i predsjednik HND-a Saša Leković.

–Ovu uredbu HND smatra diskriminirajućom. Na njeno usvajanje već je reagirao Zbor fotoreportera HND-a izjavom njegova predsjednika Siniše Hančića, a HND će svakako dodatno reagirati tražeći objašnjenje te će se zalagati za njeno poništenje odnosno izmjenu – rekao je Saša Leković.