Pred punom dvoranom Veleučilišta Edward Bernays na Masterclass predavanju, intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta dr. sc. Iva Hraste Sočo predstavila je zanimljive teze i zaključke o mogućnostima utjecaja glazbene kulture na prepoznatljivost nacije i redefiniranje kulturnog identiteta. Predavanjem „Hrvatska – nacija kulture“, prema svojoj istoimenoj knjizi, dr. sc. Hraste Sočo predstavila je model uspješnog brendiranja Austrije kao nacije kulture, gdje se glazba potiče kao važna komponenta austrijskog imidža, te propitala mogućnost korištenja takvog pristupa kao uzora hrvatskom modelu nacionalnog brendiranja.

 

„Festivali mogu biti itekako velik potencijal za stvaranje kulturne prepoznatljivosti u širem smislu. Glazbeni festivali poput Salzburških svečanih igara i Splitskog ljeta u prepoznatljivim povijesnim kontekstima pokazuju kako se festivale može jasno pozicionirati kao svojevrsne kulturne brendove u svrhu kreiranja imidža Hrvatske kao prave nacije kulture“, istaknula je dr. sc. Iva Hraste Sočo. Pojasnila je pritom i kako glazbeni segment može formirati kulturni identitet nacije, ističući kako je brendiranje država proces u kojem se iskazuju i naglašavaju različitosti i jedinstvenosti države.  Kroz usporedbu Hrvatske i Austrije, intendantica je ukazala na sredstva koja se iz austrijskog modela „nacije kulture“ mogu primijeniti i na Hrvatsku, na temelju njihove sličnosti.

Masterclass predavanje dr. sc. Ive Hraste Sočo nastavak je niza uspješnih i posjećenih predavanja na kojima Bernays ugošćuje renomirane pojedince iz svijeta znanosti, politike, kulture, sporta i drugih djelatnosti. Predavanja koja organizira Bernays otvorena su za zainteresiranu javnost, a cilj je potaknuti promišljanje i raspravu o aktualnim trendovima, procesima i problemima suvremenog društva. Neki od dosadašnjih predavača na Bernays Masterclassu bili su ministrica turizma i sporta izv. prof. dr. sc. Nikolina Brnjac, redoviti član prestižne akademije „The Royal Society“ akademik Igor Rudan, američka profesorica i spisateljica dr. sc. Nichola Gutgold, izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić, profesorica sa Sveučilišta Harvard Anne Bernays, aktualna ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i mnogi drugi.

Uz odličan Masterclass, ovom su prigodom dodijeljene i Dekanove nagrade. Za izniman uspjeh tijekom studija nagradu su dobile Dora Olujić, Petra Kustura, Mirna Bosak i Franka Trstenjak, a za posebna postignuća u projektima nagradu su dobili Dan Pauletta, Maja Krištafor, Nika Medvid, Tvrtko Jurić, Franka Trstenjak, Leda Mohorko, Leana Milošević Rakuljić i Doria Marić.

Čestitamo laureatima!

Podijeli objavu
Prethodni članakAEM: Gledanost televizijskog programa za ožujak 2023.
Sljedeći članakHUOJ: Pet kandidata u utrci za titulu Komunikatora godine 2022.
Edward Bernays prva Visoka škola za komunikacijski menadžment privatna je visokoobrazovna institucija koja prva u Hrvatskoj i regiji izvodi cjelovito specijalizirano obrazovanje na području komunikacijskog menadžmenta i odnosa s javnošću. U trenutku kada na tržištima regije nedostaje kvalitetno educiranih stručnjaka za odnose s javnošću, a brojna istraživanja ovu struku svrstavaju na vrh lista poželjnih zanimanja, Bernays prvi u regiji potpuno integrira komunikacijske studije i do zadnjeg detalja prilagođava ih stvarnim potrebama tržišta odnosa s javnošću. Na ovaj način studentima iz Hrvatske, ali i cijele regije, dostupno je obrazovanje koje zadovoljava najviše obrazovne i stručne standarde te studentima osigurava europsku diplomu koja je garancija obrazovanja prema vrhunskom programu za komunikacijski menadžment.